OPEC tilfredse med prisniveau
For første gang i meget lang tid sælger OPEC olie for den pris, organisationen ønsker at sælge olien til, fremgår det af Washington Post.
- Priserne er gode, så vi er glade, sagde Libyens olieminister Abdalla Salem El-Badri søndag og fortsatte, "Vi har prøvet at få denne pris i meget lang tid, og jeg håber derfor at alle vil forsøge at forsvare denne pris".
Selvom kritikere siger, at den høje pris udelukkende skyldes held, forventer OPEC en target-pris på 21 USD pr. tønde olie. OPEC har ellers op til vintermødet, der holdes onsdag, krævet mellem 22 og 23 USD pr. tønde olie. Med den høje pris holder ministrene i øjeblikket vejret og håber, at ingen søger at ændre ved det nuværende prisniveau.
- Ingen ønsker at rokke ved båden, sagde Leo Drollas, cheføkonom ved Center for Global Energy Studies i London.
Med udsigterne til en meget kold vinter og Iraks fortsatte udelukkelse fra markedet, venter analytikere, at den høje pris på olie vil holde i de næste mange måneder.
OPEC's produktionsloft er på 25.033 million tønder olie om dagen. Eksperter forventer dog, at olieproducenterne vil overstige dette loft. De håber dog at stoppe snyderi blandt OPEC-medlemslandene og roser den største producent, Saudi Arabia, for at holde sig inden for de tildelte kvoter.
De gode priser kan gøere det mere besværligt for OPEC at klage over snyderiet. Skal der dog peges fingre af medlemslandene, vil fingeren blive rettet mod Venezuela, der betragtes som det medlemsland, der bryder kvoterne mest. The Center for Global Energy Studies estimerer således, at Venezuela producerer 3.1 million tønner olie om dagen, svarende til 30 pct. mere end det tilladte.
Venezuela producerer således løs, mens Saudi Araberne holder tilbage. Saudi Araberne ventes dog at være tilfredse med det nuværende prisniveau, og ventes derfor ikke at brokke sig, sagde Drollas. Iranerne kan dog ventes at rejse et spørgsmål i sagen.
OPEC-landenes største frygt er Iraks genindtrædelse som olieeksportør. Da OPEC-landene sidst mødtes, var medlemslandene derfor meget bekymrede over hvornår Irak igen kan eksportere olie. Frygten skyldes primært, at FN har planer om at tillade en begrænset salg af irakisk olie, for at hjælpe det irakiske folk. De to sider har endnu ikke fået de sidste detaljer på plads, og det vides derfor endnu ikke hvornår Irak får grønt lys.
Analytikere mener, at Iraks genindtrædelse i verdenshandelen kan føre til hårde priskrige på oliemarkedet, da Irak har verdens næststørste oliereserver.
OPEC's medlemmer er: Algeriet, Indonesien, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudi Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Venezuela.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1188
- næste ›