Økonomer: ECB holdt igen - åbner for øget støtteopkøb

Udgivet den 30-04-2020  |  kl. 14:46  |  

Torsdagens pengepolitisk møde i Den Europæiske Centralbank, ECB, var ikke spækket med de store nyheder.

Overordnet set blev både den ledende refi-rente og indskudsrenten fastholdt på samme niveau som før - 0,00 pct. og minus 0,50 pct. - og rammerne for pandemi-nødprogrammet blev også fastholdt på 750 mia. euro.

Den eneste ændring fra ECB er, at centralbanken sænker renten til minus 1 pct. på sin såkaldte TLTRO3-lånefacilitet, der er rettet mod banker.

Det var helt som ventet, vurderer både cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, Jeppe Juul Borre, og chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm.

De store pengepolitiske kanoner blev nemlig skudt af i marts, hvor ECB lancerede flere tiltag, der blandt andet omfattede forbedrede lånefaciliteter for banker og et enormt opkøbsprogram.

Døren er dog sat på klem for at udvide programmet, skulle der blive brug for det, lyder analysen fra Jeppe Juul Borre.

- ECB er i forvejen heftigt i markedet med massive opkøb, men ikke uvæsentligt gør de sig meget åbne overfor at øge det seneste massive corona-opkøbsprogram, hvis behovet skulle opstå, udtaler cheføkonomen.

Det store opkøbsprogram har ifølge Frederik Engholm fra Nykredit medvirket til at dæmpe stressen i Europas finansielle system, og nu vil ECB gerne stramme skruen lidt overfor de europæiske ledere, før næste fase i opkøbsprogrammet skydes i gang.

- Centralbanken vil nemlig meget gerne fastholde presset på de europæiske ledere, der i øjeblikket forhandler om en koordineret genopretningsfond eller - mekanisme. Det pres er stærkere, hvis ECB holder lidt igen, skriver Frederik Engholm.

FORVENTER ØGEDE OPKØB

Der skal dog nok komme en tilføjelse til opkøbsprogrammet på et senere tidspunkt, vurderer Frederik Engholm. Her venter Nykredits chefstrateg en udvidelse af det samlede obligationsopkøb på nuværende 1100 mia. euro til mellem 1500 til 2000 mia. euro.

EU-landende er nemlig hårdt presset på budgetterne efter at have indført store hjælpepakker, og Frederik Engholm forventer, at budgetunderskuddet nemt kan kravle op over 10 pct. i flere af medlemslandene.

- ECB vil for alt i verden sikre, at den store gældsudstedelse ikke leder til problemer i markederne for statsobligationer og derved risikerer en gældskrise i de mest udsatte lande. Derfor vil man kaste enorme summer efter at understøtte gældsmarkederne, lyder vurderingen.

RENTEN HOLDES ENDNU I RO

Der var som ventet ingen rentesænkninger på programmet, men det betyder ifølge Jeppe Juul Borre ikke, at det er helt utænkeligt på længere sigt.

- ECB står tilbage blandt få primære centralbanker, som ikke har sænket rente i forbindelse med Coronakrisen. Jeg ser derfor også en vis sandsynlighed for, at de kan gøre det i løbet af året, såfremt behovet opstår, lyder analysen fra Jeppe Juul Borre, der dog understreger, at det ikke er hans hovedscenarie.

- Jeg ser dem ikke stå alene tilbage som dem, der ikke sænkede, hvis økonomien knækker fuldstændig over, siger han.

/ritzau/FINANS

Christian Iversen Kielberg

Tags:  macro❯  Eurozonen❯ 

Relaterede nyheder