Ørsted-topchef: Corona øger risikoen for havvindforsinkelser i USA

Udgivet den 25-03-2020  |  kl. 15:14  |  
Arkiv: Foto

Store sejre i udbudsrunder for havvind i USA sidste år skabte stor glæde på ledelsesgangen hos den danske energikoncern Ørsted, som nu står til at skulle opføre en række havvindmølleparker ud for den amerikanske østkyst i årene frem mod 2024.

Ørsted har selv udråbt netop markedet for havvind i USA som en "attraktiv strategisk vækstmulighed", og på nuværende tidspunkt er stort set alle energikoncernens projekter i landet i udviklingsfasen.

Det betyder, at selskabet først efter planen skal begynde at opføre projekterne i løbet af de kommende år, når alle de relevante godkendelser og tilladelserne fra myndighederne er helt på plads.

Netop myndighedsgodkendelserne kan risikere at trække ud, hvis det globale udbrud af coronavirus rammer godkendelsesprocesserne i USA gennem eksempelvis rejserestriktioner, hjemmearbejde og offentligt ansatte, der er travlt optaget af krisehåndtering.

Det er ikke den eneste kilde til usikkerhed om den præcise tidslinje for godkendelserne i USA.

I august kom det frem, at Bureau of Ocean Management (BOEM), der er den føderale myndighed for havvind i USA, havde besluttet af sætte gang i en mere omfattende analyse af de miljømæssige påvirkninger af den fremtidige havvindudbygning end først planlagt. Den er endnu ikke afsluttet.

- Det er rigtigt, at den samlede effektanalyse fra BOEM i forvejen var en kilde til risiko for forsinkelser, og det er klart, at hele den har situation omkring Covid-19 øger risikoen for, at der kan komme forsinkelser i de tilladelser, vi skal have for at kunne gå i gang med at bygge havvindmølleparkerne.

- Vi har ikke rigtigt nogen god sigtbarhed på det i dag, men alt andet lige vil situationen omkring Covid-19 øge risikoen, siger Henrik Poulsen, der er administrerende direktør hos Ørsted.

TOPCHEF: VI ER STADIG FORTRØSTNINGSFULDE

Ørsted har vundet retten til at opføre havvindprojekter ud for kysten i staterne New Jersey, New York, Rhode Island, Connecticut og Maryland med en samlet kapacitet på næsten 3 gigawatt. De første projekter ventes i første omgang at stå klar i 2022, mens de seneste projekter efter planen skal stå klar i 2024.

Selskabet har ikke offentliggjort en tidslinje for, hvornår godkendelserne forventes at være i hus, men ifølge direktøren har Ørsted på nuværende tidspunkt indleveret alle ansøgninger - på nær for et enkelt projekt

- Vi har ikke fortalt nærmere om vores forventninger til, hvor lang tid der går. Da vi ikke har fuld sigtbarhed for, hvor hurtigt BOEM kan komme tilbage, er det ikke noget, som vi kan give et meningsfuldt svar på.

- Vi er stadig meget fortrøstningsfulde, men nogle af de projekter, som ligger først i vores udbygningsprogram, er selvfølgelig dem, der er mest sårbare over for forsinkelser, siger Henrik Poulsen.

Den eneste kommercielle havvindmøllepark i USA, Block Island, blev sat i drift i 2016. Den ejer Ørsted i dag, og den består af fem vindmøller med en samlet kapacitet på bare 30 megawatt.

Siden har ambitionerne for alvor taget fart på det amerikanske marked, og det var netop den kommende store udbygning af havvind i USA, der sidste år fik BOEM til at træde en smule på bremsen.

VIL ØGE RISIKOEN - MEN FÅR IKKE NØDVENDIGVIS STOR EFFEKT

Hos Sydbank vurderer Per Fogh, der er aktieanalytiker, at en forsinkelse i USA vil øge risikoen, men at det ikke nødvendigvis vil blive en stor udfordring for Ørsted.

- Selvfølgelig øger det risikoen, hvis projekter bliver skubbet. Ørsteds aktie er relativt dyrt prisfastsat, netop fordi der er forventninger om, at de kunne vinde en del projekter i USA, siger han.

Ørsted har et mål om at investere 200 mia. kr. i vedvarende energiprojekter i perioden 2019-2025, og ifølge analytikeren er selskabet tæt på at indfri den ambition, når man medregner de nuværende projekter, som selskabet har i udviklingsporteføljen.

- Det betyder, at Ørsted generelt har muligheden for at kunne være selektive og vælge de bedst indtjenende projekter. Det er klart en fordel. De står ikke med en masse penge i hånden, som de ikke kan få investeret, så derfor behøver eventuelle forsinkelser ikke at få en stor betydning, siger han.

FORVENTER IKKE VÆSENTLIGT ÆNDRING I ØKONOMIEN

Ørsted topchef forventer ikke, at eventuelle forsinkelser vil få en væsentlig betydning for økonomien - og dermed afkastet af investeringerne - i de planlagte projekter.

Efter planen skal flere af Ørsteds kommende havvindmølleparker gøre brug af en amerikansk skatterabatordning, der kaldes Investment Tax Credit (ITC).

Den udfases gradvist, men koncernen har fortsat en klar forventning om, at projekterne i USA kan kvalificere sig til ordningen.

- En række af vores havvindprojekter gør også brug af ITC, og der er det også vores forventning, at det fortsat vil være tilfældet, siger Henrik Poulsen.

Det samme gælder også, hvis coronavirusudbruddet skulle føre til forsinkelser for kommende landvind- og solenergiprojekter i USA, som Ørsted også udvikler og opfører.

I en årrække har skatterabatordningen, der er kendt under forkortelsen PTC, været en stærk drivkraft for udviklingen af landvindprojekter i USA. Ordningen, der blev forlænget i slutningen af 2019, udfases også gradvist.

- Med det vi ser i øjeblikket, er det ikke vores forventning, at vi vil se nogen forringelse af den økonomi, der ligger i tax credits. Sker der store forsinkelser, og nogle leverandører ikke vil kunne levere komponenter, vil der være en reel risiko for, at de ikke kvalificeres inden for en given tidsramme.

- Så må man træde et skridt ned og få en lavere credit. Det er ikke noget, vi ser for vores projekter, og vi har en god sigtbarhed i udviklingen af dem. Specielt inden for landvind og solenergi, siger Henrik Poulsen.

Ørsted fastholdt onsdag morgen sine nyligt opjusterede finansielle forventninger til 2020 på trods af udbruddet af coronavirusset, der har fået en lang række selskaber til at sløjfe deres prognose de seneste uger.

Udviklingsprojekterne i USA får ingen betydning for Ørsteds finansielle resultater i år og dermed heller ikke på forventningerne.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder