Ørsted/Sydbank: Står godt til at vinde vigtigt fodfæste i USA

Udgivet den 04-04-2018  |  kl. 10:31  |  
Arkiv: Foto

Det er vigtigt, at Ørsted kan vinde et af projekterne, som selskabet har budt på i USA. Det vil give en fordel, for at kunne etablere sig på et af markederne, hvor konkurrencen ikke er lige så hård som på det europæiske marked.

Det vurderer senioranalytiker i Sydbank Morten Imsgard.

- Det er ret afgørende for selskabet, at det på den ene eller anden måde bliver blandt dem, der åbner det amerikanske marked for havvind op. De skulle gerne være blandt nogle af de selskaber, der vinder de første kontrakter og dermed får et fodfæste i USA, som over tid kan blive et vigtig marked for Ørsted, siger Morten Imsgard til Ritzau Finans.

Det danske energiselskab annoncerede tirsdag, at det sammen med sin amerikanske partner Eversource har budt på et havvindprojekt i Connecticut. I december bød partnerskabet på et projekt i Massachusetts.

ØRSTED ER FAVORIT

Ørsted er en af favoritterne til at løbe med sejren i budkrigen. Ørsted har taget mange forholdsregler for at kunne sætte sig i en god position til at vinde, vurderer Morten Imsgard.

- De er blandt favoritterne. De har en amerikansk partner med, så de har noget lokalt. Ørsted er ikke bare et europæisk selskab, der maser sig ind på markedet. Samtidig har de viden, som meget få i industrien kan matche, så jeg vil blive overrasket, hvis ikke de ender med et af projekterne, siger han.

Han tilføjer, at der er usikkerhed om vinderen, fordi ingen ikke kender konkurrenternes budstrategi. Ørsted kan komme op mod nogle meget aggressive selskaber, der er villige til at acceptere projekter med stort set intet afkast eller påtage sig stor risiko. Så muligheden for at ende uden kontrakt, selv om man er favorit, er til stede.

Favoritværdigheden kommer, selv om der er kvalificerede konkurrenter. Blandt andre har det amerikanske selskab Deepwater Wind budt ind med projekter i begge stater.

- Det vidner om, at der er flere, som har fået øjnene op for, at det er meget interessant at være nogle af de første til at udvikle markedet for havvind i USA, som i dag er stort set ikkeeksisterende, siger analytikeren.

BEDSTE MULIGHEDER I USA OG TAIWAN

Konkurrencen på det europæiske marked er blevet enorm hård. Morten Imsgard vurderer, at det derfor er afgørende at etablere sig uden for Europa.

- Det er vigtigt at vinde en auktion, så man kan komme med i førerfeltet på markedet i USA. Det er afgørende. Mulighederne i Europa snævrer ind. Set fra mit bord handler Ørsteds ekspansionsmuligheder om Taiwan og USA, så Ørsted skal meget, meget gerne have fodfæste på de markeder, siger Morten Imsgard.

Han vurderer, at Ørsted gør meget for at komme ind på de nye markeder. Det kan være et tegn på, hvor vigtigt det er.

- Ørsted er meget engageret i at komme ind på nye markeder. De har opført kontorer i Boston og samarbejder med en amerikansk partner. De prøver at sende et signal til politikerne i de respektive stater om, at de er meget dedikerede til at få industrien op at stå i USA, fortæller Morten Imsgard.

Vinderbuddet i Connecticut vil efter planen blive annonceret i juni. Myndighederne i Massachusetts ventes i løbet af april at tage en beslutning om, hvilke projekter der er gået videre til de efterfølgende kontraktforhandlinger

/ritzau/FINANS

Jacob Zacher Poulsen

Tags:  Shares❯  USA❯ 

Relaterede nyheder