Aktier/åbning: Flyvende start for Mærsk i feststemt åbning

Udgivet den 12-01-2024  |  kl. 09:14  |  
Arkiv: Foto

A.P. Møller-Mærsk er i hopla fredag efter et koordineret angreb mod Houthi-bevægelsen i Det Røde Hav fra USA og Storbritannien. Oveni stiger rateindekset SCFI for syvende uge i streg.

Samtidig er der analysenyt til rederikoncernen, ligesom Carlsberg, Danske Bank og DSV også har fået nyt fra den kant.

Helt i toppen af indekset ligger Ambu med et plus på 3,9 pct. uden selskabsspecifikt nyt. Og Ørsted holder trop med et plus på 2,9 pct.

Kun Pandora og Novo Nordisk ligger i minus i et eliteindeks, C25, der stiger med med 1,1 pct. til 1876,03 efter et mindre minus på 0,1 pct. torsdag, hvor dampen gik af aktiemarkedet efter inflationstal fra USA for december.

Og det skal gå grueligt galt, hvis ikke anden handelsuge i 2024 ender positivt, da C25 sluttede i indeks 1821,20 fredag i sidste uge.

Fra udlandet kommer der over middag impulser fra USA, hvor den amerikanske regnskabssæson skydes i gang med regnskaber fra blandt andet JPMorgan, Bank of America og Citigroup. Og de kan få indvirkning på retningen på børserne i Europa.

MÆRSK I TOP

USA og Storbritannien har i et angreb i Yemen natten til fredag ramt mere end 60 mål på over 16 lokationer med forbindelse til Houthi-bevægelsen, oplyser det amerikanske luftvåben.

- Mærsk-aktien bliver nok "one to watch" i dag efter nattens udvikling i Mellemøsten. Det samme gælder andre selskaber, hvor olieprisen spiller en nøglerolle, skriver Artha Kapital i en kommentar.

Oveni har Mærsk fået sænket kursmålet af finanshuset Stifel til 17.000 kr. fra 20.000 kr. Anbefalingen er uændret "køb", fremgår det af Bloomberg News.

B-aktien i rederikoncernen stiger 2,3 pct. til 13,415 kr. i den indledende handel.

I samme branche har transportkoncernen DSV fået løftet sit kursmål til 1450 kr. fra 1290 kr. hos Nordea, der samtidig gentager købsanbefalingen.

DSV-aktien ligger 1,7 pct. højere i 1263,50 kr.

CARLSBERG FÅR LØFTET ANBEFALING

Analytikerne hos franske BNP Paribas løfter kursmålet for Carlsberg-aktien til 1040 kr. fra 965 kr., og på den baggrund er anbefalingen også hævet til "outperform" fra "neutral".

Bryggeriaktien stiger 1,6 pct. til 904,60 kr.

Danske Bank, der kommer med regnskab for fjerde kvartal den 2. februar, har fået nyt fra DNB Markets, der løfter kursmålet til 220 kr. fra 212 kr. efter at have regnet sig frem til nye og højere estimater for storbankens indtjening i 2024 og 2025.

Estimatet for indtjeningen per aktie for de to år er løftet med omkring 3 pct. drevet af højere nettorenteindtægter, og med en kurs i forhold til indtjeningen, P/E, på cirka 7,2 fortsætter DNB med at se værdisætningen af aktien som attraktiv. Derfor gentages anbefalingen "køb", fremgår det af en analyseopdatering.

Bank-aktien stiger 1,8 pct. til 191,65 kr.

ZEALAND OG NKT PÅ VEJ MOD REKORDER - IGEN

De nyeste medlemmer af C25 - Zealand Pharma og NKT - ligger igen fredag i rekordniveau.

Zealand er blevet nævnt som oplagt opkøbsmål. Og det kan eventuelt være den amerikanske kæmpe Pfizer, der på den måde kan finde en vej ind på markedet for fedmebehandling, hvis ikke selskabets eget middel lykkes, skriver Bloomberg News på baggrund af en rundspørge hos investormiljøet i biotekindustrien.

Aktien stiger 1 pct. til 427,40 kr.

NKT fortsætter op efter torsdagens rekord -og stiger 0,6 pct. til 468,40 kr.

Novo Nordisk fik nyt torsdag aften fra den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse, FDA, der oplyste, at den i en foreløbig evaluering ikke har fundet nogen sammenhæng mellem brugen af GLP-1-midler og selvmordstanker eller handlinger. GLP-1-midler som Novos Semaglutid, der er det virksomme stof i Ozempic og Wegovy.

Aktien falder 0,1 pct. til 728,60 kr.

Pandora ligger i bunden af C25 med et minus på 0,4 pct. til 982,20 kr.

Fredag har ABG Sundal Collier sænket sin anbefaling af smykkeaktien til "hold" fra "køb". Finanshuset hæver dog kursmålet til 1050 kr. fra 950 kr.

.\\˙ MarketWire

Charlotte Mackeprang

Tags:  Danmark❯  Market Open❯  Shares❯