Aktier/middag: C25 halter efter Europa - Novo og Vestas trækker ned

Udgivet den 03-07-2024  |  kl. 11:46  |  
Aktie tabel

Det danske aktiemarked halter ved middagstid efter de øvrige europæiske markeder, da navnlig den tunge Novo Nordisk-aktie er med til at trække ned. Det sker efter gårsdagens kritik fra den amerikanske præsident, der langede ud efter medicinalkæmperne for priserne på deres vægttabsmidler.

Også Vestas hænger i bremsen efter et kinesisk indtog på det tyske marked.

C25-indekset ligger ved middagstid med et spinkelt plus på 0,1 pct. i 1959,59 efter at have skvulpet omkring gårsdagens lukkekurs det meste af formiddagen.

I Europa hersker optimismen derimod uimodsagt, hvor blandt andet kommentarer fra den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, har løftet troen på snarlige rentenedsættelser på den anden side af Atlanten.

Samtidig bliver der holdt øje med Frankrig forud for anden valgrunde i præsidentvalget, hvor investorerne ånder lettet op, da udsigten til en stor valgsejr til højrefløjspartiet National Samling anført af Marine Le Pen ser ud til at blive mindre sikker i anden runde.

- Sandsynligheden for et absolut flertal til Marine Le Pens tropper på højrefløjen er reduceret yderligere på grund af de seneste dages aftaler mellem midter- og venstrefløjen i en lang række valgkredse forud for anden valgrunde af parlamentsvalget på søndag, skriver Jyske Bank i en kommentar.

De europæiske aktiemarkeder reagerede negativt efter National Samlings overbevisende resultat i første runde, da markedet frygter, at flere af partiets valgløfter - heriblandt en tilbagerulning af præsident Macrons pensionsreformer - vil svække økonomien og euroen.

NOVO AFFEJER BIDEN-KRITIK

Novo Nordisk fortsætter sin nedtur onsdag, der blev igangsat af kritik fra USA's præsident, Joe Biden, der i et debatindlæg i USA Today tirsdag kritiserede Novo og resten af branchen for at flå amerikanerne med priserne på vægttabsmidler.

Joe Biden betegner de høje listepriser som grådighed og meldte ved samme lejlighed ud, at man vil gøre alt, hvad man kan, for at sænke priserne.

Der er dog tale om en ensidig udlægning, mener Novo.

- Det er skuffende, at et meget vanskeligt og komplekst problem bliver simplificeret og misbrugt til politiske formål.

- Alle lande har sit eget sundhedssystem, og at sammenligne dem direkte er at ignorere det grundlæggende faktum. Novo Nordisk vil fortsat bringe værdi til patienter, sundhedssystemer og samfundet gennem vores medicin, lyder det fra Novo i en kommentar.

Aktien sætter sig yderligere 1,6 pct. til 977,50 kr. efter et fald på 1,1 pct. tirsdag.

Helt i bunden af C25 er Vestas med et dyk på 2,5 pct. til 155,35 kr.

Det kan hænge sammen med, at den kinesiske rival Mingyan Smart Energy blevet udvalgt som foretrukken leverandør til et projekt i Tyskland på i alt 288 MW.

Det vurderer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, overfor MarketWire.

Selv om flere projektudviklere har allerede været ude og afvise, at de vil bruge kinesiske møller, kan det skabe usikkerhed i markedet, lyder det.

KURSMÅL TIL TOPDANMARK OG DANSKE BANK

Blandt dagens kursmål har Topdanmark fået skåret sit kursmål til 366 kr. fra 400 kr. hos britiske Barclays, der gentager anbefalingen "ligevægt".

Det nye kursmål ligger tæt op ad købsbuddet fra finske Sampo fra midten af juni.

Topdanmark bakker 0,1 pct. til 363,80 kr.

Imens har Demant fået skåret sit kursmål til 325 kr. fra 340 kr. hos norske ABG Sundal Collier.

Anbefalingen "hold" gentages.

Aktien stiger dog 0,5 pct. til 299,60 kr.

.\\˙ MarketWire

Christian Iversen Kielberg

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Seneste nyheder