Aktier/middag: Virusfrygt sender C25 mod næststørste fald nogensinde

Udgivet den 24-02-2020  |  kl. 11:53  |  
Maersk

Der er blodrødt på de globale aktiemarkeder mandag, hvor coronavirusbekymringerne igen har overtaget efter meldinger om flere smittede uden for Kina, herunder ikke mindst i Sydkorea og Italien.

Det rammer især cykliske aktier såsom Mærsk, FLSmidth og DSV Panalpina, men alle aktier ligger lavere i det danske C25-indeks, som ved 11.45-tiden er faldet 3,5 pct. til 1314,29. Det er det næststørste fald i indekset historie og kun overgået af nedturen på 3,7 pct. fra 4. oktober 2018.

Der er også markante fald at spore i de øvrige Europa, hvor det tyske DAX-indeks smider 3,8 pct., og det italienske eliteindeks falder 4,3 pct.

- Vi har fået en kraftig forøgelse af nervøsiteten som følge af øgede bekymringer for coronavirusudbruddet og fredagens dårlige makrotal. Der er ikke noget paniksalg, men der er langt mellem køberne, der har stillet sig på sidelinjen, pointerer Danske Banks chefhandler Mads Zink.

Spørgsmålet er, hvor lang tid faldet varer ved, fremhæver Mads Zink, der pointerer, at aktiemarkedet på det seneste er kommet relativt hurtigt tilbage på benene.

CYKLISKE AKTIER FÅR FLEST STRYG

Bekymringerne sætter sig især i de cykliske aktier, hvor A.P. Møller - Mærsks B-aktie falder 5,4 pct. til 7660 kr., FLSmidth-aktien ligger med et minus på 5,7 pct. i 237,40 kr., og DSV Panalpina smider 5,5 pct. til 729,80 kr.

DSV Panalpina er også i søgelyset, idet selskabets finansdirektør, Jens Lund, har fortalt til Dow Jones, at han forventer, at integrationen af Panalpina og tilpasningen i det store hele vil være på plads allerede i år, hvilket vil betyde, at selskabet derefter basalt set kan fokusere på normal drift fra 2021 og fremadrettet.

Sammenlægningen af DSV og Panalpina skal kaste omkostningsbesparelser af sig, og for at nå målene vil selskabet nedlægge mellem 3000 og 4000 arbejdspladser.

DEFENSIVE AKTIER FALDER MINDST

De defensive aktier klarer sig bedre i mandagens røde aktiemarked, hvor Genmab-aktien topper C25-indekset med et fald på 0,6 pct. i 1694,50 kr. Coloplast-aktien falder næstmindst med 2,0 pct. til 940,60 kr.

Genmab er mandag i fokus af flere årsager. Biotekselskabets schweiziske partner, Novartis, har indsendt registreringsansøgninger i USA og Europa for Genmab-midlet Ofatumumab til behandling af patienter med multipel sklerose med tilbagefald, RMS.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har kvitteret for ansøgningen, der vil blive hastebehandlet under reglerne om "priority review". Novartis venter derfor en tilbagemelding allerede i juni. I Europa ventes en tilbagemelding i andet kvartal af 2021.

Desuden skal Genmab have ny bestyrelsesformand, efter at selskabets nuværende, Mats Pettersson, har besluttet sig for at træde tilbage.

Biotekkoncernens bestyrelse planlægger på den baggrund at udpege 59-årige Deirdre P. Connelly, som allerede er bestyrelsesmedlem i Genmab, til at overtage posten efter generalforsamlingen. Deirdre P. Connelly er i forvejen næstformand i Genmabs bestyrelse.

Genmab har desuden fået løftet kursmålet hos JP Morgan til 1850 kr. fra 1700 kr. JPMorgan gentager anbefalingen "overvægt" af aktien.

LUNDBECK FALDER TRODS GODKENDELSE I USA

Lundbeck meddelte lørdag, at det har fået markedsføringstilladelse af den amerikanske lægemiddelstyrelse til lægemidlet Eptinezumab, der vil blive markedsført under navnet Vyepti, til forebyggelse af migræne hos voksne.

Mandag middag har investorerne dog kun et skuldertræk tilovers over for godkendelsen, hvor markedet ifølge Sydbanks analytiker Søren Løntoft Hansen havde indregnet en sandsynlighed for en godkendelse på 95-100 pct.

Godkendelsen er vigtig for Lundbeck, der overtog rettighederne til midlet med købet af amerikanske Alder Biophamaceuticals i september sidste år.

Det skete i handel til omtrent 2 mia. dollar, eller dengang omkring 13 mia. kr., hvor netop Eptinezumab blev fremhævet som det væsentligste aktiv.

Midlet vil dog ramme et konkurrencepræget marked og vil formentlig blive brugt i en niche af markedet, mener finanshuset Jefferies.

Jefferies hæfter sig ved, at Vyepti tages intravenøst, mens tre konkurrerende midler fra Amgen, Eli Lilly og Teva Pharmaceuticals alle blot skal injiceres under huden.

TURISMERELATEREDE AKTIER HÆNGER I BREMSEN

I Europa går coronavirusbekymringerne særligt hårdt ud over rejseselskaber og turismerelaterede aktier.

På det danske aktiemarked går det hårdt ud over SAS-aktien, som taber 7,9 pct. til 8,94 kr.

Aktierne i Danmarks næststørste bryggeri, Royal Unibrew, falder desuden med 5,7 pct. til 640 kr., hvilket formentlig er påvirket af selskabets eksponering i Italien, som i øjeblikket er i fokus som følge af en eskalering af coronavirusudbruddene.

Pandora, som har lukket mange butikker i Kina som følge af coronavirussets hærgen, falder desuden 5,2 pct. til 730 kr.

Der er mandag analysenyt om Danske Bank, som har fået sænket sin anbefaling til "neutral" fra "køb" af det amerikanske finanshus Citigroup. Kursmålet bliver sat til 119 kr. Det skriver Bloomberg News.

Danske Bank-aktien falder 4,3 pct. til 115,40 kr.

NNIT FÅR NY FINANSDIREKTØR

It-konsulentselskabet NNIT's bestyrelse udnævner Pernille Fabricius til nye finansdirektør og medlem af direktionen med effekt fra senest 1. august 2020. Det skriver NNIT i en meddelelse mandag morgen.

Pernille Fabricius kommer fra positionen som Group CFO for britiske John Guest International, der producerer rørsystemer til blandt andet VVS-branchen, drikkevaresektoren og automotivesektoren.

NNIT-aktien ligger med et minus på 4,9 pct. i 108 kr.

/ritzau/FINANS

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Danmark❯  Shares❯  Intraday❯ 

Relaterede nyheder