Aktier/Nordea: Aktieinvestorer skal forberede sig på vilde rutsjeture

Udgivet den 08-04-2020  |  kl. 09:18  |  

Globale aktier kommer til at tage vilde ture i kursrutsjebanen det kommende år.

Det vurderer chefstrateg i Nordea, Andreas Østerheden.

Han venter årlige afkast på daglig basis efterfulgt af lige så store dyk.

- Hvornår bunden er nået, er umuligt både at vide og time, men på længere sigt peger aktiepilen trods alt opad, skriver han i en analyse.

2020 vil allerede nu - selv om vi kun er en fjerdedel gennem året - gå over i historiebøgerne som et år med rekordstore udsving og en økonomi, der ramte muren.

Nordea-strategen ser dog så småt, at bunden på aktiemarkedet er inden for rækkevidde.

- Vi ser nogle tegn på, at bunden på aktiemarkedet er ved at være nået. Vi er der ikke endnu, men volatiliteten er begyndt at falde fra de rekordhøje niveauer, og det er et af de tegn, vi har ventet på, fortæller Andreas Østerheden.

Når storbanken vurderer, at store udsving vil fortsætte, og at aktiemarkederne sagtens kan tage nye daglige dyk, så skyldes det blandt andet, at markederne går en periode i møde med regnskabsaflæggelser, og at investorerne potentielt vil kunne få skuffende udmeldinger fra virksomhederne.

- Det er vilde tider på aktiemarkedet lige nu. Aktiekurserne har taget nogle gevaldige tæsk den seneste måneds tid, og vi venter langtfra, at usikkerheden er ovre, siger han.

Ser man længere frem - et år - så vil aktier trods udsvingene give et afkast, der ligger markant over gennemsnittet. Dette skal dog ses i lyset af, at globale aktier er faldet med over 20 pct., siden coronavirusset kom til Europa og gav investorerne feber, og sendte aktiemarkederne på hovedet i seng.

INDGRIBEN FRA CENTRALBANKER OG REGERINGER ER POSITIVT

En anden positiv faktor til aktiemarkederne er regeringernes og centralbankernes tiltag for at holde hånden under økonomien og sikre virksomhedernes overlevelse. Ifølge Andreas Østerheden er det især positivt for aktiemarkederne på længere sigt, at centralbankerne har lanceret gigantiske hjælpepakker.

- Centralbankerne har handlet som aldrig før. Værktøjskassen fra finanskrisen er blevet anvendt, og nye værktøjer er blevet tilføjet. Der printes penge til finansiering af udgifter, og programmerne til opkøb af obligationer bruges nu i endnu større skala end under finanskrisen.

- Det vil forbedre likviditeten markant og understøtte kreditmarkederne og forventeligt føre til lavere volatilitet, påpeger Andreas Østerheden og fremhæver også, at det vil hjælpe virksomhederne med at komme gennem krisen og samtidig bane vejen til et comeback, når krisen er overstået.

NEUTRAL VÆGT PÅ AKTIER

Andreas Østerheden anbefaler alligevel ikke investorerne at øge deres risiko og købe endnu flere aktier til porteføljen.

Det skyldes, at usikkerheden på markederne er markant lige nu, og at de økonomiske konsekvenser endnu ikke er tydelige.

Nordeas anbefaling er en neutral vægt af aktier i porteføljen, hvor obligationsandelen vil udgøre en stødpude mod de store udsving, som aktierne ventes at opleve.

- For en balanceret profil vil fordelingen mellem aktier og obligationer være 50/50, oplyser han.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  Danmark❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder