Aktier/tendens: Fortsatte virusbekymringer kan igen give blodrød dag

Udgivet den 28-02-2020  |  kl. 08:25  |  
Arkiv: Foto

Store kursfald ser ud til at skulle præge ugens sidste handelsdag på det danske aktiemarked. Fortsatte bekymringer for spredningen af coronavirusset uden for Kina kan få investorerne til at sælge ud for syvende handelsdag i træk.

Nervøsiteten kan igen ramme de cykliske aktier som A.P. Møller-Mærsk, DSV Panalpina, Vestas og FLSmidth, som har været hårdt ramt, efter at virusbekymringerne satte ind.

Frygten for virussets udbredelse og effekt på den økonomiske aktivitet sendte også igen torsdag pengene væk fra aktiemarkedet - både i Europa og USA.

I USA faldt det brede S&P 500-indeks torsdag med 4,4 pct., og indekset er nu 12 pct. i minus i forhold til rekorden sidste onsdag, ligesom det er faldet 7,8 pct. siden starten af året.

Teknologitunge Nasdaq mistede desuden 4,6 pct., og indekset er nu bakket med 12,7 pct. siden sin top. Dow Jones-indekset faldt 4,4 pct., hvilket betyder, at det nu ligger 12,8 pct. fra sin rekord for to uger siden.

SYVENDE FALD I TRÆK KAN VÆRE PÅ VEJ FOR C25

Fredag er den negative stemning langtfra forduftet, og forud for den danske handelsstart falder de amerikanske aktiefutures op mod 2,1 pct.

Værre står det til for den tyske DAX-future, som ofte er en god indikator for udviklingen ved handelsstart i Europa, der dykker 4,6 pct. fredag morgen.

Dermed kan det danske aktiemarked stå overfor endnu en blodrød dag, efter at eliteindekset, C25, faldt 2,8 pct. til indeksniveauet 1249,38 torsdag.

Hvis fredagen også byder på faldende aktier, vil det være syvende dag i træk, at det danske eliteindeks er blevet sendt ned af investorerne.

Siden fredag i sidste uge er indekset faldt mere end 8 pct., og samtidig er stigningen fra den første periode af året blevet helt udvisket.

MÆRSK, DSV OG FLS HAR VÆRET TYNGET

Mærsks B-aktie tog et massivt dyk på 5,8 pct. til 6926 kr. torsdag, og transportselskabet DSV Panalpina kunne samtidig se til, mens selskabets aktie faldt 2,8 pct. til 690 kr.

Siden årets start er de to transportaktier faldet henholdsvis 27,9 pct. og 10,1 pct.

Ingeniørkoncernen FLSmidth endte også torsdagen med et kursfald på 3,7 pct. til 229,70 kr., og siden årets start har aktien været udsat for et dyk på 13,5 pct.

Fredag har FLSmidth dog fået en smule positivt nyt, da finanshuset HSBC har løftet kursmålet for aktien til 300 kr. fra 270 kr. Finanshuset gentager sin positive anbefaling "køb", viser data fra Bloomberg News.

SÆNKEDE KURSMÅL FOR NORDEN OG DFDS

Norden fik sent torsdag omvendt sænket kursmålet med 16 pct. til 105 kr. fra førhen 125 kr. af investeringsbanken SEB Equities.

Anbefalingen af aktien fastholdes på "køb". Det nye kursmål indikerer da også et potentiale på knap 32 pct. i forhold til lukkekursen torsdag.

Norden-aktien faldt 3,3 pct. til 79,60 kr. torsdag.

DFDS har også fået sænket sit kursmål til 350 kr. fra 370 kr. af det canadiske finanshus RBC Capital. Finanshuset gentager ved samme lejlighed den positive anbefaling "outperform".

Aktien sluttede 3,5 pct. lavere i 245 kr.

ALK-Abelló har desuden fået løftet sin anbefaling til "køb" fra "hold" af det svenske finanshus Handelsbanken. Handelsbanken hæver kursmålet for aktien til 2080 kr. fra 2071 kr.

Selskabets aktie faldt dog 5,4 pct. til 1754 kr. torsdag.

Fredagen byder også på en række regnskaber fra Orphazyme, Den Jyske Sparekasse, Jeudan og Danske Andelskassers Bank.

ORPHAZYME VENTER AT ØGE DRIFTSUNDERSKUDDET

Orphazyme har leveret sit årsregnskab allerede forud for børsåbningen.

Det viser, at selskabet i 2020 venter at øge driftsunderskuddet til 500-550 mio. kr. Ved udgangen af året forventer selskabet desuden at have en kassebeholdning på mere end 300 mio. kr.

I 2019 indfriede Orphazyme til sammenligning et driftsunderskud i niveauet 336 mio. kr., og kassebeholdningen blev ved årets udgang opgjort til 124 mio. kr.

Selskabets aktie dykkede torsdag 8,6 pct. til 99,20 kr.

Parken Sport & Entertainment kan også komme i fokus, efter at FC København torsdag aften spillede sig videre i Europa League ved at slå skotske Celtic med 3-1 i Glasgow.

Det er kun anden gang i historien, at FCK går videre fra knockoutfasen i en europæisk turnering.

Parken-aktien faldt 2,2 pct. til 90,40 kr. torsdag.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Danmark❯  Preview❯  Shares❯  indblik❯ 

Relaterede nyheder