Aktier/tendens: Konkurrentregnskaber vælter ind

Udgivet den 23-04-2013  |  kl. 08:29  |  

Mens de store danske børsnoterede selskaber endnu ikke har taget hul på regnskaberne for første kvartal, er det begyndt at strømme ind med regnskaber fra udenlandske konkurrenter, der tirsdag byder på vigtigt nyt for investorerne i en række af de større danske selskaber.

FLSmidths aktionærer kan fra morgenstunden hente indikationer om udviklingen i mineindustrien i regnskabet fra svenske Sandvik, der ligesom FLSmidth leverer udstyr til mineindustrien.

Sandviks resultater for første kvartal viser en tydelig opbremsning inden for mineindustrien, og regnskabet skuffer fælt.

Minedivisionen, der er Sandviks største, voksede 3 pct. organisk, men målt i svenske kr. faldt omsætningen til 8,3 mia. fra 8,6 mia. Ordreindgangen inden for mineindustrien faldt 30 pct. organisk til 7,7 mia. skr., og samtidig skriver ledelsen i sin beretning, at forretningsklimaet i industrien svækkedes yderligere i kvartalet.

Tallene kommer oven på et ligeledes skuffende regnskab fra den amerikanske gigant Caterpillar, men ifølge FLSmidth-analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank skal man ikke læse alt for direkte over fra Sandvik og Caterpillar til det danske selskab, da FLSmidths leverancer retter sig mod en lidt anden del af mineselskabernes arbejde.

Tirsdagens regnskab fra finske Metso bliver derimod langt mere interessant for FLSmidths aktionærer, da Metso og FLSmidth er i direkte konkurrence. Det præsenteres kl. 11 dansk tid.

FLSmidth-aktien faldt 2,4 pct. mandag og sluttede i kurs 317.

Også for bankernes vedkommende er der taget hul på den nordiske regnskabssæson, idet både SEB og Swedbank har præsenteret deres tal for første kvartal.

Mens Swedbank kunne præsentere et solidt regnskab med - for danske bankdirektører - misundelsesværdigt lave tab og hensættelser på udlån, der overgik analytikernes forventninger, skuffede SEB, primært på grund af svagere handelsindtægter.

Swedbanks nedskrivninger på udlån opgøres til blot 60 mio. skr., eller mindre end halvt så meget som konsensus, der lå på 147 mio. skr., ifølge SME Direkt.

SEB havde nettorenteindtægter på 4459 mio. skr. og gebyr- og provisionsindtægter på 3247 mio. skr., hvor der ifølge SME Direkt var ventet 4429 mio. skr. og 3420 mio. skr. på de to poster.

Tallene er især relevante for Nordea, der præsenterer sit førstekvartalsregnskab onsdag morgen. Her venter analytikerne et lille fald i nettorenteindtægterne til 1400 mio. euro fra 1420 mio. euro i samme periode 2012, viser estimater indsamlet af SME Direkt.

Nettooverskuddet ventes at falde til 756 mio. euro fra 773 mio. euro, primært på grund af ventede lavere handelsindtægter og fraværet af engangsindtægter, der ellers tidligere har pyntet Nordeas regnskaber gennem flere kvartaler.

Nordea-aktien faldt mandag 0,8 pct. til 63,5 kr., mens Danske Bank faldt 0,3 pct. til 102,5 kr.

Jyske Bank kan få lidt opmærksomhed frem til torsdagens dom i EU-systemet, hvor banken er anklaget for hvidvask af penge gennem sin Gibraltar-afdeling. Banken har betalt et tocifret millionbeløb i bøde, men prøver at få det omstødt.

Jyske Bank-aktien sluttede mandag med en stigning på 1,2 pct. til kurs 211,8.

Vaccineproducenten ALK-Abellós største konkurrent på markedet for allergivacciner, franske Stallergenes, måtte i første kvartal se omsætningen gå et lille nøk lavere trods markant vækst i salget af selskabets tabletbaserede allergivaccine, Oralair. Det fremgår af en salgsopdatering fra det franske selskab.

Omsætningen faldt 0,4 pct. til 74,5 mio. euro fra 74,9 mio. euro i samme periode sidste år blandt andet efter pres på salget i kriseramte økonomier som den spanske og italienske.

Salget af græsallergivaccinen i tabletform, Oralair, oplyses at være steget med 58 pct. i kvartalet, der dog ikke byder på faktiske tal for omsætningen. Stigningen i salget af Oralair skyldes ifølge Stallergenes især en positiv udvikling i Tjekkiet, Schweiz og Belgien.

ALK-Abelló offentliggør regnskab for første kvartal den 3. maj. ALK venter i 2013 en begrænset vækst i salget af allergivacciner.

Desuden har det norske finanshus DNB sænket anbefalingen af GN Store Nord-aktien til "sælg" fra "hold". Det fremgår af data fra Bloomberg tirsdag morgen.

GN-aktien lukkede mandag i kurs 104,90 efter et fald på 2,0 pct.

/ritzau/FINANS

Sine Schack Vestergaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder

17:56 Europa/lukning: Bilaktier i lille comeback mens danske aktier tog top og bund
17:46 Markedet skærer ned på stor amerikansk rentenedsættelse i november
17:26 Fredagens obligationer: Renter sendt op efter stærk amerikansk jobrapport
17:12 Mærsk-investorerne så milliarderne fordufte - 8 mia. kr. skåret af markedsværdi
17:07 DSV's markedsværdi steg med 20 mia. kr. på dag efter aktieudvidelse
17:02 Fredagens aktier: DSV i lykkerus på aktiesalg mens Mærsk fik klø efter afblæst strejke
16:51 Fed-chef roser jobrapport - men der er kun tale om tal for en måned
16:33 Antallet af Novos fedmemedicin Wegovy på recept i USA falder
16:03 Investorerne stod i kø for at købe nye aktier i DSV
15:41 USA/åbning: Bomstærk jobrapport skaber fest hos amerikanske investorer i grøn åbning
15:22 Danske boligejere kan se frem mod højere renter efter stabil amerikansk jobrapport
14:56 Et solidt amerikansk jobmarked får håb om stor rentesænkning til at falme
14:48 Amerikansk beskæftigelsesrapport lander markant bedre end ventet i september
14:43 USA: Aktier og renter brager op efter brølstærk jobrapport
14:14 USA/tendens: Stigende oliepriser og forventninger til jobtal giver grønne futures i USA
13:49 Torms storaktionær Okatree har solgt stor aktiepost
12:58 Europa/aktier: Bilaktier gør lille comeback efter EU gør det muligt at indføre told
12:44 Novo: Underleverandørs fabrik har brudt FDA-regler - Reuters
12:36 Europæiske bilaktier i lille comeback efter mulig højere told på kinesiske elbiler
11:40 Obligationer/middag: Renten stiger i spændt marked inden amerikansk jobrapport