Aktiviteten i den amerikanske servicesektor skuffer - økonom kalder det bekymrende

Udgivet den 03-07-2024  |  kl. 17:18  |  

De amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM Services, faldt i juni til 48,8 fra 53,8 måneden før. Det er samtidig det laveste niveau i fire år.

Det er også markant værre end ventet, da der ifølge Bloomberg News var forudset et mindre fald til indeks 52,7 blandt økonomerne.

En værdi over 50 indikerer stigende aktivitet, mens en værdi under 50 indikerer tilbagegang.

Og netop derfor er udviklingen bekymrende, mener Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank.

- Aktiviteten i den amerikanske servicesektor er meget vigtig, ikke bare for den amerikanske økonomi, men også for hele den globale økonomi. Servicesektoren udgør nemlig omkring 70 pct. af den amerikanske økonomi og er derfor vækstmotoren i verdens største økonomi. Det er bekymrende, at servicesektoren gik så meget i bakgear i juni. På forhånd havde investorerne ventet moderat fremgang i servicesektoren, skriver han i en kommentar.

- Set med danske briller er opbremsningen i servicesektoren en dårlig nyhed. USA er nemlig vores vigtigste eksportmarked, og mange danske arbejdspladser er afhængige af den amerikanske økonomi. Derfor vil lavere økonomisk vækst i USA kunne smitte af på væksten i Danmark, lyder det videre.

ISM-indekset for servicesektoren bundede ud i april 2020 i 26,7 - som følge af coronakrisen - men satte mod slutningen af coronakrisen sat rekord af flere omgange - senest i november 2021 med 67,6.

ISM Service offentliggøres af Institute for Supply Management og er blandt de vigtigste indikatorer for aktiviteten i amerikansk økonomi.

Indekset, der er landsdækkende, er baseret på data indsamlet blandt indkøbschefer fra mange forskellige brancher. Respondenterne bliver blandt andet bedt om at vurdere forhold som beskæftigelse, nye ordrer, produktion, leverancer og priser.

.\\˙ MarketWire

Trine Vestergaard

Tags:  macro❯  USA❯ 

Seneste nyheder