Alm. Brand Henton - Rente- og Valutakommentar

Udgivet den 01-12-2006  |  kl. 09:12  |  

NetPosten bringer i samarbejde med Alm. Brand Henton dagens kommentarer til markedet:

Obligationer:
De franske producentpriser kom ud på 2,4% hvilket var højere end ventet (2,2%) men lavere end september måned (2,7%). Den tyske arbejdsløshedsprocent faldt fra 10,4% til 10,2% (tænk sig, den ’motor’ der skal drive Europas vækst har mere end 10% arbejdsløse), flash-estimatet for Euro-zonens forbrugerpriser november kom ud på 1,8% (som ventet), hvorimod BNP fra selv samme kom ud en spids højere på 2,7%. Men, som så ofte, var det det amerikanske marked, der satte retningen. Kerne PCE kom ud en spids højere på 2,4%, det personlige forbrug på 0,2% (med en nedrevidering af sidste måned fra 0,1% til -0,2%) og højere end ventet antal nyansøgere til understøttelse, hvilket løftede markedet. Det største boost kom, da barometret fra Chicagos indkøbere kom ud på 49,9 mod ventet 54,4.
Olien er kommet fint igen og handler her til morgen 52,7 dollar pr. tønde. Lavere end ventet japanske forbrugerpriser har sendt renten en spids ned i Asien.
Og det bliver nok en dag med mange nøgletal der kan sætte sving i obligationsmarkedet. Vi starter med indeks fra Euro-zonens indkøbere samt sidstnævntes arbejdsløshedsprocent. Fra det amerikanske får vi ISM og det interessante skal blive om gårsdagens Chicagotal vi gå igen heri.

Valuta:
Dollaren har tabt yderligere terræn og åbner her til morgen i 132,65 mod EUR (DKK 561,95) Det var primært PMI indekset for Chicago området, som faldt fra 53,5 i oktober til 49,9 i november, der fik dollaren til at falde. Vi ligger på det laveste niveau overfor DKK i år og det laveste niveau i 14 år overfor GBP
Den fortsatte bekymring for amerikansk økonomi, herunder især boligmarkedet er med til at tynge dollaren. Der kom også lidt andre tal fra USA, og den ugentlige tilgang til den amerikanske arbejdsløshedskø steg fra 323.000 til 357.000 i sidste uge.
De personlige indkomster i USA steg 0,4% i oktober mod 0,5% i september. På årsbasis er stigningen på 5,8%. Forbruget steg 0,2% i oktober mod -0,2% i september Den årlige stigning er på 5,0%. Opsparingskvoten var -0,6% i oktober mod -0,7% i september.
Det amerikanske PCE prisindeks faldt 0,2% i oktober mod -0,3% i september. Kernedelen steg 0,2% i oktober. - det samme som i september.
Hvis dagens PMI fra Eurozonen viser gode takter, kan dollaren kommer yderligere under pres. I går så vi Inflationen i eurozonen steg iflg. de foreløbige tale fra 1,6% i oktober til 1,8% i november. Det første estimat af væksten i eurozonen viser +0,5% i 3. kvartal mod 1,0% i 2. kvartal. På årsbasis er vækstraten beregnet til 2,7% iflg. de foreløbige tal.
EUR/JPY ligger her til morgen 153,72 (DKK 4,848) – altså igen en svækket JPY. Den japanske arbejdsløshed faldt fra 4,2% i september til 4,1% i oktober. Og de japanske forbrugerpriser faldt 0,3% i oktober - det samme som september. Den årlige inflation er på 0,4%. Svækkelsen af JPY blev understreget af faldet i forbrugerpriserne.
EUR/GBP ligger her til morgen 67,20 (DKK 1109,00), hvilket er en yderligere styrkelse af GBP fra i går. De britiske huspriser steg iflg. Nationwide med 1,4% i november til 9,6% p.a. Der er tale om den stærkeste udvikling siden februar 2005.
Chefen for Bank of England, Mervyn King, forudser fortsat vækst, da bl.a. investeringerne er stærkere end forventet. Usikkerheden omkring væksten er dog stor i begge retninger, og det er svært at bedømme økonomiens rette potentiale. King sagde videre, at renteforhøjelsen i november ikke var en ”forsikringspræmie”. Bankens prognose viste, at en forhøjelse var nødvendig. King er dog bekymret over risiciene for bolig-markedet, der ligesom aktiemarkedet kan komme i problemer, hvis den lange rente stiger. King mener, at forbrugerpriserne giver et korrekt billede af inflationspresset.
CHF åbner her til morgen i underkanten af 470 efter at Roth fra SNB var ude og sige at det kunne være farligt at have så stor tiltro til at benytte CHF som lånevaluta. Han mente at det var meget kortsigtet at låne i lavrentelande og placere i højrentelande uden at tage tilstrækkelig hensyn til den betydelige valutakursrisiko. Markedet vil i dag tygge yderligere på udtalelserne og dagen må vise om deltagerne tror på advarslerne for alvor.
De schweiziske forbrugerpriser var uændrede i november mod +0,3% i oktober. På årsbasis er inflationen 0,5%.
Olieprisen – Brent Crude Januar handler til morgen omkring 64,05 dollar pr. tønde – altså en stigning på over en dollar fra i går. Det er fortsat årstiden der presser priserne.
NOK er styrket væsentligt igen fra i går. EUR/NOK handler 816,00 (DKK 91,36), og olieprisen må tillægges noget af skylden for den styrkelse, da nøgletallene ikke kunne støtte stigningen. Den norske arbejdsløshed faldt fra 2,2% til 2,1% i november, men det var forventet.
EUR/SEK ligger her til morgen også lavere, omkring 904,00 (DKK 82,40), hvilket også er en styrkelse af SEK fra i går.

Udgivet af: NPinvestordk