Ambu/ABG: Nyt produkt kan komme allerede i 2019 - ligesom konkurrents

Udgivet den 28-12-2018  |  kl. 08:00  |  
Aktie tabel

Allerede i løbet af næste år kan Ambu være klar med et af de nye produkter, som ellers først er varslet frem mod udgangen af september i 2020.

Sådan lyder vurderingen fra Ole Henrik Bang-Andreasen, der er aktieanalytiker hos ABG Sundal Collier, efter at FDA i midten af december udsendte de foreløbige resultater af en undersøgelse af smittefaren ved genanvendelige duodenopskoper.

Han forventer, at produktet i bedste fald kan være klar allerede næste år, hvor også en konkurrent har annonceret en lancering af et lignende engangsprodukt.

- Vi forventer, at Ambu kommer ud med duodenoskopet før deres strategiperiode. Et "blue sky-scenarie" er jo i 2019. Der er et stort behov for at få engangsskoper til disse procedurer, fordi smitterisikoen er så høj, og derfor er det også øverst på FDA's ønskeliste, siger han til Ritzau Finans.

Mens ABG vurderer, at duodenoskopet i bedste fald kan være klar i løbet af næste år, har Ambu indtil videre kun lovet, at produktet vil være en del af selskabets samlede produktportefølje, når den nuværende strategiperiode udløber ved udgangen af september 2020.

I løbet af samme periode vil selskabet lancere en fuld portefølje af engangsendoskoper, som er et alternativ til genanvendelige videoskoper, der skal steriliseres efter brug for at undgå bakterier.

DIREKTØR: VI ER FORHOLDSVIST TÆT PÅ

Lige nu findes der kun genanvendelige duodenoskoper, og det danske medicoselskab går efter at være det første selskab, der kan tilbyde et skop, der kan bruges én gang og efterfølgende smides ud. Dermed skal der ikke bruges tid på at rense og rengøre produkterne.

Ambus administrerende direktør, Lars Marcher, fortæller også, at udviklingen af duodenoskopet er godt i gang.

- Vi er forholdsvist tæt på, når vi siger, at det skal lanceres inden for halvandet år. Det er inden for den periode, at det skal færdigudvikles og gøres klar til produktion og testes. Jeg vil sige, at det er forholdsvist tæt på, siger Lars Marcher til Ritzau Finans uden at fastsætte en mere konkret tidshorisont for lanceringen.

- Vi kommenterer ikke, hvordan vi præcist griber en lancering an, men hvis vi havde et produkt i dag og havde nok af dem på lager, så ville vi sælge dem meget hurtigt. Det ville vi gøre, fordi hospitalerne i dag nærmest er blevet dikteret til at skifte gennem FDA's udtalelse, lyder det også fra topchefen.

- FDA er meget interesseret i at snakke med os, og vi har haft en løbende dialog med FDA, der ville se, hvor langt vi er kommet. Det synes vi jo, er fantastisk, for det gør, at vi har en opmærksomhed på at få produkterne godkendt så hurtigt som muligt, fortsætter han.

KONKURRENT HAR PRODUKT KLAR I 2019

Den amerikanske konkurrent Boston Scientific, der blandt andet producerer genanvendelige endoskoper, meddelte også tidligere i år, at selskabet netop vil investere i duodenoskoper til engangsbrug.

Dermed har Ambu fået en mere direkte konkurrent på netop det marked. Det amerikanske selskab planlægger allerede at lancere duodenoskopet i løbet af 2019.

- Inden for duodenoskopet er Boston Scientific absolut en konkurrent, men samtidig tror jeg, at de kommer til at tage en højere pris end Ambu, der samtidig kommer til at stå bedre, fordi de allerede har en track record med engangsskopi. Boston Scientific kan være med til at drive mentalitetsændringen, og det kan omvendt være positivt for Ambu, siger Ole Henrik Bang-Andreasen fra ABG.

Duodenoskopet bruges til at diagnosticere og behandle problemer i leveren, bugspytkirtlen og galdeblæren, og på en kapitalmarkedsdag i oktober fortalte Ambu, at der er omkring 2 mio. af denne type procedurer om året.

Markedet er dermed en hel del mindre end markedet for koloskopi, som Ambus nyeste engangsprodukt er rettet mod. Ifølge selskabet selv gennemføres der årligt 50 mio. koloskopiprocedurer om året.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder