Analytiker: Høreapparataktier for dyre med stor fremtidig usikkerhed

Udgivet den 17-10-2018  |  kl. 10:05  |  
Arkiv: Foto

Indførslen af over the counter-salg (OTC) af høreapparater i USA, en voldsom teknologisk udvikling, der peger på mere og mere selvstændig indstilling af produkterne, og en usikker konkurrencesituation kan meget vel om nogle år gøre livet vanskeligere for de etablerede høreapparatproducenter.

Sådan lyder vurderingen fra Alm. Brand Markets, der mener, at aktierne i de danske selskaber William Demant Holding og GN fortsat handles for dyrt taget usikkerheden i betragtning.

Lige nu er selskaberne i topform, indtjeningen er bedre end nærmest nogensinde, og aktierne har været handlet meget højt op i løbet af året.

Men blandt andet indførslen af OTC i USA, der kan sende mange flere konkurrenter ind på markedet og skære en del af behovet for service hos audiologerne væk, har den seneste halvanden uge sendt et sæt mørke skyer ind over horisonten.

Ved tirsdagens investordag hos verdens største høreapparatproducent, Sonova, i Stäfa i Schweiz regnede spørgsmålene om, hvad OTC-kanalen vil gøre ved markedet, ned over ledelsen, der ikke gav nogen helt klare svar. Og det indikerer meget godt den usikkerhed, der er om emnet i branchen lige nu.

- Svarene på OTC-udfordringerne var rimelig standard, og feedback fra analytikere her til morgen er da også, at analytikere ser en vis vildrede hos de etablerede selskaber, siger Michael Friis Jørgensen, der er analytiker hos Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans onsdag morgen.

MUDRET FREMTID

Han peger på, at aktierne fortsat handles for dyrt, når man kigger på en fremtid, der er mere usikker, end den har været i mange år.

Ifølge analytikeren ligger det historiske gennemsnit for GN på 240-250 kr. per aktie, mens gennemsnittet for William Demant Holding er 190-200 kr. Og de intervaller bør aktierne ikke handle over med den usikre fremtid in mente.

- Kortsigtet er der et rigtig stærkt indtjeningspotentiale i selskaberne, men efter 2020 er billedet noget mere mudret. Derfor bør man efter min mening ikke handle de her aktier over det historiske gennemsnit, siger Michael Friis Jørgensen.

- Vi ved ikke, hvad fremtiden byder, men det ser mudret ud. Og det plejer at betyde, at investorerne også skal have lidt rabat, så derfor er det svært at se, hvorfor aktierne skal handle over det historiske gennemsnit, uddyber han.

DETAILSELSKABER RAMMES HÅRDEST

Både indførslen af et OTC-marked i USA og den teknologiske udvikling, der hele tiden går i retning af mere software til såkaldt remote fitting, hvor brugerne kan få tilpasset deres høreapparater uden reelt at besøge audiologen, kan meget vel ramme hårdest hos de selskaber, der samtidig også sidder på store netværk af detailbutikker.

Det er tilfældet for både danske William Demant Holding og Sonova, der ved tirsdagens investordag endda pegede på, at detailnetværket fortsat skal udbygges i de kommende år.

Samtidig fremlagde det schweiziske selskab dog også data fra et selvstændigt studie, hvor blot 9 pct. af brugerne sagde, at de foretrækker tilpasning af høreapparatet ansigt til ansigt med audiologen.

44 pct. vil hellere have lavet tilpasningen fra hjemmet via internettet, og de resterende 47 pct. svarede, at det afhænger af situationen.

På den front har GN Hearing, der ikke sidder på noget stort detailnetværk og samtidig er langt fremme i udviklingen af remote fitting, derfor en klar fordel i forhold til William Demant Holding, lyder det fra Alm. Brand Markets.

- Desuden så vi data (fra Sonova, red.), der indikerede, at kunderne virkelig ønsker remote fitting. Teknologi vil sandsynligvis gøre det tæt på optimalt inden for få år. Det stiller lidt spørgsmålstegn ved WDH's massive eksponering mod detailmarkedet, mens vi ser GN være i front på dette, lyder det fra Michael Friis Jørgensen onsdag morgen.

/ritzau/FINANS

Mikkel Brix Kvols

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Relaterede nyheder