Asien: Kinesiske protest-demonstrationer sender hele Asien ned - NY

Udgivet den 28-11-2022  |  kl. 06:42  |  

De asiatiske aktiemarkeder ligger med markante kursfald mandag, efter yderst sjældne protester i de større kinesiske byer mod landets strenge nul-covid-politik har rejst bekymringer om håndteringen af virussen i verdens næststørste økonomi.

- Markedet bryder sig ikke om usikkerhed, som er svær at prissætte, og de kinesiske protester falder helt klart ned i den kategori. Det betyder, at investorerne vil blive mere risikoaverse, siger økonom Gary Ng fra Natixis i Hongkong til Reuters.

Risikoaversionen rammet de Kina-relaterede markeder på tværs af Asien, såsom Australien, Hongkong, Taiwan og Korea, hårdest.

MSCI's indeks for Asien og Stillehavsområdet uden for Japan falder 2,2 pct.

Det amerikanske futuresmarked rammes også af de kinesiske uroligheder. Her indikeres en negativ start på mandagens handel i New York med kursfald på 0,5-0,8 pct. i de tre store amerikanske aktieindeks.

I Tokyo falder aktierne, da især den globale højteknologiske sektor er presset. Det får Rakuten Securities til at advare om mulig "høj volatilitet" på kort sigt.

Nikkei 225-indekset falder 0,6 pct., og Topix-indekset dropper 0,7 pct.

De kinesiske aktier presses af i de højest profilerede protester i Kina i årtier med demonstrationer i Beijing, Shanghai, Guangzhou og Chengdu, som opfordrer til en afslutning på nedlukninger samt større politisk frihed.

- Den sociale utilfredshed kan øges i Kina i løbet af de kommende måneder og teste regeringens beslutning om at holde sig til covid-nulmandatet. Masseprotester vil vippe vægten massivt mod en endnu svagere økonomi og sandsynligvis blive ledsaget af en massiv stigning i antallet af nye covid-sager, hvilket efterlader politikere med et betydeligt dilemma, skriver strateg Stephen Innes fra SPI Asset Management i et notat ifølge Reuters.

Shanghai Composite falder 1,1 pct., og CSI 300 dykker 1,6 pct. Hårdest går det ud over børsen i Hongkong, hvor Hang Seng-indekset trækker ned ned 2,1 pct.

På de andre asiatiske børser ligger Taiex-indeks i Taipei, Taiwan, og Kospi-indekset i Seoul, Sydkorea begge med et fald på 1,2 pct., og i Singapore falder Straits Times-indekset med 0,4 pct.

Børsen i Sydney er gået på fyraften med et tab i ASX-indekset på 0,4 pct.

Indeks Udvikling (%)
Nikkei 225 -0,6
Topix -0,7
Hongkongs Hang Seng -2,1
China Shanghai Composite -1,1
China CSI 300 -1,6
Taiwan Taiex -1,2
Sydkoreas Kospi -1,2
Indiens BSE Sensex +0,2
Singapores STI -0,6
Sydney ASX 200 -0,4

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  Asien❯  Market Close❯  Shares❯  indblik❯