Australien: Stædig inflation er baggrund for uventet rentestigning

Udgivet den 06-06-2023  |  kl. 08:19  |  

Den australske centralbank, Reserve Bank of Australia, har tirsdag hævet den ledende rente som led i at få dæmpet inflationen.

- Nogle yderligere stramninger af pengepolitikken kan være påkrævet for at sikre, at inflationen vender tilbage til målet inden for en rimelig tidsramme, men det vil afhænge af, hvordan økonomien og inflationen udvikler sig, siger centralbankchef Philip Lowe efter mødet ifølge Bloomberg News.

Rentestigningen på 25 basispoint til 4,10 pct. var en overraskelse for økonomerne, der ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde ventet en fastholdelse på 3,85 pct.

Løftet kommer som konsekvens af den stadig høje inflation og stigende lønninger. Her påpeger centralbankchefen, at blandt andet forbrugerpriserne fortsat er på et ustabilt niveau på 7 pct. mod et mål i niveauet 2-3 pct.

Da nyheden om den uventede rentestigning landede, sendte det både renterne på de australske statsobligationer og kursen på den australske dollar op.

Knap en time efter er renten på den tiårige statsobligation 3,80 pct. mod tidligere 3,76 pct., mens den australske dollar styrkes til 0,6661 amerikanske dollar per australsk fra tidligere 0,6624. Renteløftet kan også mærkes på de australske aktier, hvor ASX 200-indekset tirsdag endte med et fald på 1,2 pct.

Kun 10 ud af 30 økonomer adspurgt af Bloomberg News havde forudset dagens rentestigning. I starten af maj blev renten ligeledes hævet med 25 basispoint, hvor renten blev fastholdt i marts.

.\\˙ MarketWire

Amalie Dinesen

Tags:  macro❯  Australien❯ 

Seneste nyheder