Bavarian køber to vacciner af GSK for milliardbeløb

Udgivet den 21-10-2019  |  kl. 09:37  |  

Bavarian Nordic har indgået aftale med britiske Glaxosmithkline om køb af globale rettigheder til to vacciner med en samlet omsætning på cirka 175 mio. euro.

Bavarian betaler 301 mio. euro - eller over 2,2 mia. kr. - ved transaktionens ventede indgåelse den 31. december. Der er desuden aftalt betingede milepæle på op til 495 mio. euro, som ventes at falde i 2020-2025, heraf størstedelen fra 2022 og frem. Den samlede købesum løber dermed op i op til 796 mio. euro - eller mere 5,9 mia. kr.

Købet omfatter vaccinerne Rabipur/Rabavert og Encepur, som ifølge Bavarian allerede har stærke positioner på markedet.

Rabipur yder beskyttelse før og efter eksponering mod hundegalskab, mens Encepur beskytter mod vesteuropæisk flåtbåren hjernebetændelse.

- Købet af de to vacciner er en helt igennem skelsættende begivenhed for Bavarian Nordic, som fremskynder vores vision om at blive et overskudsgivende, uafhængigt vaccineselskab, siger Paul Chaplin, der er administrerende direktør for Bavarian Nordic, ifølge en meddelelse.

OVERSKUDSGRAD SES ØGET TIL OVER 50 PCT.

Overskudsgraden fra omsætningen af de to produkter ventes at stige fra 30-40 pct. til over 50 pct., når de to produkter er fuldt integrerede.

Produktionen af begge vacciner er baseret på samme ægge-baserede teknologi, som Bavarian bruger til sine øvrige vacciner, herunder den nyligt godkendte koppevaccine Jynneos, hvilket vurderes at skabe væsentlige synergier og øgede marginer.

Salget af Rabipur mod hundegalskab ventes at nå en lav til midtencifret årlig salgsvækst, mens salgsvæksten for Encepur ventes at blive mellem til høj encifret.

Produktionen af vaccinerne vil blive overført over en femårig periode, men Bavarian Nordic får fuldt ansvar for salg og markedsføring efter aftalens endelig indgåelse, hvilket vil sige umiddelbart fra 2020. I løbet af overgangsperioden vil selskabet købe det resterende varelager fra GSK på forskellige niveauer i forsyningskæden.

BAVARIAN VIL SÆLGE NYE AKTIER

Transaktionen påvirker ikke resultatforventningerne til 2019. Dog betales en del af forudbetalingen til GSK via træk på kontantbeholdningen, der derfor vil udgøre cirka 1 mia. kr. ved årets udgang mod tidligere ventet 1,6 mia. kr.

Som led i transaktionen stiller Citi og Nordea mellemfinansiering til rådighed, som Bavarian planlægger at refinansiere via salg af nye aktier for cirka 350 mio. euro - eller 2,6 mia. kr. - i første halvår af 2020. Aktiesalget planlægges gennemført med fortegningsret for de eksisterede aktionærer og vil være fuldt garanteret af netop Citi og Nordea.

/ritzau/FINANS

Jakob Dalskov

Tags:  Shares❯ 

Relaterede nyheder