Blackrock: Lave forventninger kan redde 2013

Udgivet den 14-12-2012  |  kl. 13:00  |  

Verdens største kapitalforvalter, Blackrock, er blevet mere optimistisk omkring 2013. Det er dog set i lyset af lave og dystre forventninger, der sætter barren lavt. Det er konklusionen i Blackrocks store "2013 Investment Outlook". Meget, om ikke alt, afhænger dog af, at de amerikanske politikere undgår den finansielle afgrund, som truer 1. januar.

- Vores største spørgsmål er, om bølgen at ultraløs pengepolitik og kvantitative lempelser har toppet, og om den private sektor kan levere et moderat opsving. 1000er af milliarder dollar i stimulus og rekordlave renter er ikke lykkedes at skabe vækst og økonomisk aktivitet indtil nu. Men, hvad hvis det ændrer sig? Finanspolitik, Pengepolitik og regulering drev markedet i 2012 og vil være centralt for udviklingen i 2013, skriver Blackrocks chefinvesteringsstrateg Ewen Cameron Watt i analysen.

Ændrer den amerikanske centralbank sin stimulus en smule, vil markante summer ifølge Blackrock pludselig blive sendt fra obligationer over i aktiemarkedet. Udviklingen afhænger dog også i høj grad af, om de amerikanske politikere kan komme frem til et kompromis om at udskyde den blanding af finanspolitiske stramninger og skattestigninger, der truer med at barberer 5 pct. af landets BNP.

- USA kan vende et hjørne, når det kommer til vækst i 2013. Men kun hvis Washington kan undgå den finansielle afgrund og blive enig om en langsigtet plan, der indeholder en reduktion af budgettet, skriver Cameron Watt.

Blackrock opstiller fem mulige scenarier for 2013, men understreger, at grundstemningen er blevet bedre på trods af, at nogle af scenarierne er voldsomt dystre.

- Generelt set er vi blevet mere positive, siden vi sidst opdaterede vores scenarier i juli 2012. Mange indikatorer for vækst og risikoappetit ser bedre ud på vej ind i 2013, om end fra et lavt niveau og lave forventninger. Det lægger også et grundlag for positive overraskelser.

Scenariet "Age of separatism" gives 35 pct. sandsynlighed og involverer vækst i USA og nye markeder, mens Europa fortsat hænger i dyndet. I samme boldgade er scenariet "stop and go", der tillægges 30 pct. sandsynlighed. Her viser USA tegn på vækst, men intet stabilt opsving. Europa fortsætter i recession og risikoappetitten og væksten globalt er fortsat lav.

I det positive scenarie "Go growth", der tillæges 20 pct. sandsynlighed, vender væksten tilbage til USA, Kina og Europa, og økonomierne begynder at klare sig uden stimulus. Det vil skabe markant kursstigninger, da penge placeret i obligationer med lavt afkast vil blive sendt mod aktiemarkederne, ikke mindst i Europa og Japan. Sandsynligheden for dette scenarie er opjusteret fra 5-10 pct.

I det negative scenarie, der tillægges 10 pct. sandsynlighed, rammes verden af en global recession, kreditklemmer og store tab på tværs af aktivklasser. Det kan udløses af social uro, ingen løsning i USA og en exit af Grækenland fra Eurozonen, der igen giver frygt for en opsplitning af Eurozonen. Det scenarie er nedjusteret fra en sandsynlighed på 15-20 pct. ved seneste analyse.

I det sidste scenarie, "Inflate Away", der tillægges 5 pct. sandsynlighed, sender høje råvarepriser og pengepolitisk stimulus inflationen globalt på himmelflugt.

Blackrocks investeringseksperter opsummerer udsigterne i en række investeringsråd.

For obligationer advarer kapitalforvalteren mod faren ved at være i sikre obligationer med lavt afkast. Vender risikolysten tilbage i markedet, vil disse styrtdykke. Blackrock anbefaler spanske og italienske statsobligationer i Europa samt virksomhedsobligationer.

På aktiemarkedet anbefaler Blackrock selskaber med stærke balancer, stabile pengestrømme og stigende dividender. Specielt anbefales amerikanske selskaber af høj kvalitet, energiselskaber og vækstlande.

For råvarer og valutamarkedet anbefaler Blackrock stadig metaller og dollar.

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder

17:54 Europa/lukning: Tavshed om told sendte aktierne frem - smæk til energiaktier og Novo
17:33 Per Aarsleff betaler millioner for at blive ny hovedejer i færøsk selskab
17:04 Mandagens aktier: Vestas i pænt trit på Trump-rygter - Novo fortsat i kulkælderen
17:00 Mandagens obligationer: Renten holdt i skak af Holzmann og Trump
16:14 Vestas aktie vender rundt og stikker af fra Ørsted: På kort sigt er havvind mest udsat
15:54 Trump vil skrue op for oliehanerne - europæiske energiaktier sendes ned
15:47 Investeringsstrateg: Markedet tror forsigtigt på mindre "tarif-fokuseret" Trump
15:36 USA/åbning: Trump svinger taktstokken trods amerikansk helligdag - futures i grønt
14:57 Cbrain opjusterer og indsnævrer forventninger til vækst i omsætningen
13:19 Blackrock opfordrer til deregulering af de europæiske banker
13:15 De finansielle markeder er afventende: Hvad vil Trump komme med i sin tale mandag aften
13:04 Carlsberg får ændret kreditudsigter efter Britvic-opkøb er i hus
12:51 USA/tendens: Investorerne afventer Trumps indsættelse på helligdag
12:44 Siemens Energy sendes ned af nedgradering hos UBS: Prissat til perfektion
12:14 Europa/aktier: Flad udvikling før Trumps indsættelse
11:52 Torm-aktien presset af halveret kursmål og sænket anbefaling
11:48 Obligationer/middag: Renten løftes en smule efter høgeagtig kommentar fra Holzmann
11:34 Aktier/middag: Vestas og Ørsted til bunds forud for Trumps indsættelsestale
11:26 Tysk våbenproducent får kæmpeordre og godkendelse - aktien i højeste niveau nogensinde
11:12 JPMorgan-strateg spår større vækst hos amerikanske selskaber end hos europæiske