Brexit: Regeringsdokument advarer om risiko for kaos
Storbritannien kan stå over for afbrydelser i handelen, i finansielle ydelser og fødevareforsyningen samt kaos ved grænsen, hvis Storbritannien forlader EU uden en aftale den 31. oktober.
Det fremgår af en rapport, kaldet "Yellowhammer" eller "Gulspurv" på dansk, som parlamentet har tvunget premierminister Boris Johnsons konservative regering til at offentliggøre, ifølge Bloomberg News.
Rapporten peger blandt andet på forstyrrelser af olieforsyningen til London og det sydøstlige England, og selv om vandforsyningen som sådan ikke er i risikozonen, så vil der udsatte steder kunne opstå problemer, der kan påvirke hundredetusinde af mennesker.
Fødevarepriserne vil stige, og visse typer af frisk frugt og grøntsager vil være svære at få fingre i. Især tæt på jul.
- Der er risiko for, at panikkøb vil forårsage og forøge afbrydelsen af fødevareforsyningen, hedder det.
Især ved grænsen til Nordirland, forudses det, vil problemerne være store med toldefterprøvning af tariffer og myndighedsgodkendelser, som alvorligt vil forstyrre handelen uden en aftale. Regeringen vurderer samtidig, at det er sandsynligt, at den ikke vil kunne undgå at indføre en grænsekontrol på grund af "substantielle økonomiske, juridiske og biosikkerhedsmæssige risici", skriver Bloomberg News.
Det vil føre til virksomhedslukninger - og flytninger - samt højere priser, hvilket i sin tur vil medføre jobtab, protester og øget aktivitet på det sorte marked.
Resultatet vil ifølge rapporten være et "signifikant pres" for at vende tilbage til forhandlingsbordet med EU - inden for dage eller uger - men i Whitehall, det britiske regeringskvarter, regner man ikke med, at presset på EU vil være lige så stort, da der kun vil være et "lille antal tilfælde", hvor brexit vil blive mærket negativt i EU.
Det er især problemer i knudepunktet omkring Den Engelske Kanal og Channel Tunnel, som vil bevirke de negative konsekvenser. Det vurderes, at mellem 50 og 85 pct. af transportørerne ikke vil have told- om importpapirerne i orden, og at transportmængden vil falde 40 til 60 pct. fra de nuværende niveauer. Efter tre måneder vil den rate blot være steget til 50 til 70 pct., og forstyrrelsen ses vare i seks måneder.
Ydermere advarer rapporten om, at elpriserne kan stige, om mulige protester, endda om konfrontationer mellem fiskere fra forskellige lande, og - måske værst af alt - vil fattige blive hårdest ramt af prisstigninger på mad og brændstof.
/ritzau/FINANS
Tags: macro❯ Europa❯ Storbritannien❯ UK❯
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1188
- næste ›