Cheføkonom: IMF-opjustering er et skridt i den rigtige retning

Udgivet den 31-01-2023  |  kl. 06:53  |  

Den Internationale Valutafond (IMF) har opjusteret sit globale vækstskøn for 2023, og det er et tegn på, at vækstnedgangen som følge af høj inflation og massive pengepolitiske stramninger ikke bliver helt så slem som frygtet.

Sådan lyder vurderingen fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

- For første gang i et år opjusteres væksten. Det er godt nyt. Vi skal dog midt i opjusteringen huske på, at væksten stadig er på vej ned i gear. Det er og bliver en væsentligt mere udfordret tid, hvor høj inflation, en kraftig stramning af pengepolitikken og Ruslands krig i Ukraine tynger væksten. Men situationen er siden sidst ikke decideret forværret, og det giver anledning til den her opjustering, skriver han i en kommentar.

Et andet afgørende punkt i prognosen er ifølge Jeppe Juul Borre, at IMF også venter klart aftagende inflation over de kommende år - med det dyk til 6,5 pct. i år fra 8,8 pct. sidste år og videre ned til 4,3 pct. i 2024.

Og selv om det langt fra er ensbetydende med, at centralbankernes beslutningstagere blot kan læne sig tilbage og nyde resultatet af deres arbejde, er det gode nyheder, fordi det kan betyde en langt mindre aggressiv tilgang til pengepolitikken fremover.

- Der er udsigt til brede fald i inflationen verden over. Vi er på vej ind i et år, hvor mere end 80 pct. af landene kommer til at opleve et fald i inflationen ifølge IMF. Inflationen er dog fortsat høj, og kampen er endnu ikke vundet. Men den toppede i 2022, og det vil også påvirke pengepolitikken, som bliver mindre aggressiv. Vi vil fortsat se renteforhøjelser i den kommende tid, men det bliver i et stadig langsommere tempo, skriver Jeppe Juul Borre.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  macro❯