Chr. Hansen/CEO: Handelskrig og valuta giver forsigtig prognose

Udgivet den 15-10-2018  |  kl. 09:48  |  

Handelskrig, uro i Mellemøsten og store valutaudsving er blandt årsagerne til, at Chr. Hansen ikke svinger sig længere op end at forvente en driftsmargin på omkring 29,5 pct. før særlige poster i 2018/19.

For der er mange grunde til at være forsigtig i udsigterne, når man er en global virksomhed, fortæller Chr. Hansens nye topchef, Mauricio Graber.

- Vi er altid forsigtige, og der er mange faktorer, der har indflydelse på vores EBIT-margin, men jeg synes, at vi viser fremgang mod vores ambition på 30 pct. Men vi lever i en verden, der ærligt talt er præget af mange usikkerheder: Usikkerhed omkring valuta og masser af usikkerhed omkring handelspolitik mellem store økonomier, siger Mauricio Graber.

Han henviser til, at selskabet har en langsigtet forventning om at få EBIT-marginen løftet op over 30 pct. Han pointerer dog, at Chr. Hansen har lukket bøgerne efter et stærkt år, og at EBIT-marginen steg til 33,8 pct. i fjerde kvartal, blandt andet fordi selskabets nye produktionsanlæg i Avedøre bidrager med stordriftsfordele.

Men når det niveau ikke holder ind i det nye regnskabsårets, skyldes det netop de mange usikkerhedsmomenter.

- Vi er en global spiller, så usikkerhederne kan påvirke på mange måder. Spændinger i Mellemøsten, situationen omkring handelsaftaler, forholdet mellem USA og Kina - alt det kan give potentielle udfordringer, og vi er nødt til at være forsigtige, så vi er velpositionerede i forhold til at levere vores guidance, fortsætter han.

Den organiske vækst ventes at lande mellem 9 og 11 pct. i indeværende regnskabsår. De langsigtede forventninger fastholdes dog på en vækst mellem 8 og 10 pct.

- Det er primært drevet af den positive indflydelse fra vores europrislister. Ved nogle af de mere bløde valutaer ved vi allerede nu, at det vil have en positiv effekt på vores toplinjevækst, såsom valutaudviklingen i Argentina, Tyrkiet osv., fortæller den administrerende direktør.

Aktieanalytikere adspurgt af Ritzau Estimates ventede forud for regnskabet en organisk vækst på 9,6 pct. i 2018/19 og en EBIT-margin før særlige poster på 30,1 pct. for hele det kommende skæve regnskabsår.

Koncernen venter desuden frie pengestrømme på samme niveau som de 196 mio. euro, som selskabet realiserede i 2017/18.

I 2017/18 endte den organiske salgsvækst på 9 pct. og driftsmarginen (EBIT) på 29,2 pct.

/ritzau/FINANS

Rikke Marie Dahl

Tags:  CEO❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder