Danmark/Økonomer: Højere forbrugertillid giver ikke forbrugsfest

Udgivet den 23-05-2018  |  kl. 08:34  |  

De danske forbrugeres humør er vokset i form af forbrugertilliden, som var bedre end ventet i maj.

Overordnet steg forbrugertilliden til 9,3 fra 7,1 måneden før. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News havde økonomerne i snit ventet en indeksværdi på 7,0.

- De danske forbrugere har da også al mulig grund til at trække på smilebåndet. Det danske arbejdsmarked buldrer derudaf og viser endnu ingen håndfaste tegn på at bremse op. Samtidig betyder den enormt lave inflation, at der også i år er udsigt til en rigtig pæn fremgang i reallønnen, siger Søren V. Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank, i en kommentar.

- Så samlet set har forbrugerne gode vilkår for tiden. Man må også sige, at niveauet for forbrugertilliden er solidt, og optimismen er i den grad berettiget, siger han.

Til trods for de gunstige økonomiske vilkår mangler den høje tillid dog at slå igennem på danskernes forbrug, forklarer han.

- Det betyder, at det danske privatforbrug slet ikke leverer det bidrag til den økonomiske vækst, som der ellers er potentiale til. Vi tror dog på, at det så småt vil komme.

Samme vurdering kommer fra Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit. I en analyse siger han, at den høje forbrugertillid bør smitte af på privatforbruget de kommende måneder.

- Det ville bestemt være kærkomment, med tanke på at privatforbruget noget overraskende ikke er steget her i starten af året. En del af forklaringen er helt enkelt, at danskerne fortsat sparer rigtig meget op, siger Tore Stramer.

Både Tore Stramer og Søren V. Kristensen forventer en vækst i privatforbruget på 2 pct. i år. Det, påpeger begge økonomer, er ikke nogen forbrugsfest.

- Det er en pæn, men langt fra prangende forbrugsvækst, lyder fra Tore Stramer, mens Søren V. Kristensen vurderer, at de 2 pct. alligevel er "nok til at levere et solidt bidrag til den økonomiske vækst".

/ritzau/FINANS

Mathias Hagemann-Nielsen

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder