Danmark/Sydbank: Mindre nedjustering af væksten i år

Udgivet den 28-06-2018  |  kl. 07:21  |  

Dansk økonomi har fået en halvsløj start på 2018 med en vækst i første kvartal på 0,4 pct. Og nu vælger Sydbank at nedjustere prognosen for vækst til 1,6 pct. fra 1,8 pct. i Økonomisk Oversigt, som udkommer torsdag. Væksten for 2019 fastholdes uændret på 1,6 pct.

Det skriver Søren V. Kristensen, der er makroøkonom i Sydbank, i prognosen.

- Dansk økonomi har i de seneste måneder holdt kursen og på den måde bevæget sig længere ind i højkonjunkturen. På dette tidspunkt af en højkonjunktur er det ikke atypisk, at man ser relativt udbredte tegn på en overophedning på enten bolig- eller arbejdsmarkedet. Det er der dog ikke for alvor tegn på, og det giver et begrundet håb for, at dette opsving kan ende i en blød landing, skriver makroøkonomen.

Søren V. Kristensen påpeger, at der er flere usikkerhedsmomenter, der både kan skubbe væksten op - men også trække den ned:

- En af de faktorer, der kan sætte den økonomiske vækst et gear op, er de danske forbrugere. Forbrugerne er stadigvæk meget forsigtige, og det er kun få af de ekstra kroner, som opsvinget giver dem mellem hænderne, der bliver sluppet løs i form af forbrug, lyder det fra makroøkonomen, der påpeger, at ændrer dette forhold sig i perioden, kan det skubbe den økonomiske vækst et stykke højere op end de niveauer, han i udgangspunktet forventer.

Men der er også faktorer, der kan trække væksten længere ned - og det gælder blandt andet stigende renter, som kan tage luften ud af såvel boligmarkedet, investeringer som privatforbruget.

Sydbank nedjusterer privatforbruget i 2018 og giver det en lille tand ekstra i 2019. For i år sættes væksten i det private forbrug nu til 2,2 pct. fra 2,3 pct., mens det til næste år opjusteres til 2,2 pct. fra 2,1 pct.

- Samtidig er det aldeles oplagt, at den handelskrig, der efterhånden verserer mellem USA og flere andre lande, har potentiale til at være ødelæggende for det danske opsving, hvis handelskrigen eskalerer markant, påpeger Søren V. Kristensen.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder