DK/Økonomer: Inflationen er stabil

Udgivet den 10-08-2015  |  kl. 11:08  |  

Forbrugerpriserne steg med 0,7 pct. i juli i forhold til samme tidspunkt sidste år. I forhold til juni er de uændret.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er inflationen i Danmark stabil, lyder det samstemmende fra en række økonomer, som også fremover venter lav inflation.

- Dermed har vi stadig bevæget os væk fra de ekstremt lave inflationstakter, vi så i begyndelsen af året, men ikke desto mindre må prispresset i økonomien stadig siges at være yderst begrænset. Alt andet lige burde dette være understøttende for privatforbruget, idet den lave inflation sikrer en positiv vækst i reallønnen, trods en fortsat relativ afdæmpet udvikling i lønningerne, skriver Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, i en skriftlig kommentar.

Las Olsen, økonom i Danske Bank, er den stabile inflation lidt overaskende, idet der har været et markant fald i prisen på råolie.

- Men benzinen er faktisk steget en lille smule fra juni til juli i Danmark, og i øvrigt også i mange andre lande. Diesel og fyringsolie er blevet billigere, men ikke nok til for alvor at trække inflationen ned. Det var blandt andet tøj, der trak op, skriver Las Olsen i en skriftlig kommentar.

Ifølge Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, er det udover højere priser på tøj, blandt andet bankgebyrer, der har trukket forbrugerpriserne op, mens blandt andet bøger samt restaurant- og cafebesøg har trukket dem ned.

- Vi forventer, at forbrugerprisinflationen fortsat vil tiltage svagt i år. Det skyldes hovedsagelig, at svækkelsen af den handelsvægtede danske krone isoleret set vil trække importpriserne op. Dertil kommer, at vi forventer tiltagende aktivitet i dansk økonomi, skriver Tore Stramer i en kommentar.

Nykredit forventer dog fortsat faldende oliepriser resten af året. Dertil kommer, at der i forbindelse med Energiaftale 2014 blev besluttet at foretage en tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften fra januar 2015. Det vil ifølge banken isoleret set trække inflationen ned med omkring 0,25 procentpoint i år.

- Vi forventer på den baggrund også fortsat en meget lav inflation for året samlet set på cirka 0,7 pct. Det vil i så fald være en my højere end den ellers historisk lave inflation på 0,6 pct. i 2014. Det betyder også, at der er udsigt til, at inflationen i år igen ender tæt på det laveste niveau siden 1953 – altså i 62 år. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, da 2015 samtidig tegner til at blive året, hvor opsvinget igen melder sin ankomst i dansk økonomi efter syv års vækstkrise, skriver Tore Stramer.

Heller ikke i Danske Bank mener man, at inflationen bliver høj. Formodningen er, at faldende benzinpriser som følge af de lave oliepriser, vil være med til at holde inflationen nede.

- Også om et år regner vi med en inflation, der både er lavere end normalt og lavere end lønvæksten, så vi kan fortsat se frem til, at vores realløn stiger. Det er godt nyt både for privatøkonomien og for virksomhederne, der er afhængige af vores privatforbrug, skriver Las Olsen.

/ritzau/FINANS

Andreas Antoni Lund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  Makro❯  Danmark❯ 

Relaterede nyheder