ECB/Lagarde: Negative renter har virket

Udgivet den 12-12-2019  |  kl. 15:29  |  

Den forholdsvis nye topchef for Den Europæiske Centralbank, ECB, Christine Lagarde, mener, at rentemiljøet med negativ rente har været en fordel.

- Brugen af renterne har været ret effektiv og har virket. Det gælder både for virksomhederne og for husholdningerne. De negative renter ser ud til at virke, siger topchefen Christine Lagarde på sit første pressemøde i forbindelse med et rentemøde i ECB.

Samlet holder hun sig dog tæt til den pressemeddelelse, som banken sendte ud inden pressemødet, hvoraf det fremgik, at renten fastholdes på historiske lave minus 0,5 pct.

- Vi har besluttet at holde rentesatserne uændret. Vi forventer at holde dem på nuværende niveauer eller lavere, indtil Styrelsesrådet har konstateret en robust bevægelse af inflationsudsigterne mod et niveau, der er tilstrækkelig tæt på, men under 2 pct. inden for Styrelsesrådets fremskrivningsperiode, lyder det fra Lagarde.

Og der kommer umiddelbart til at gå en rum tid, inden inflationen igen rammer de 2 pct. ECB ser inflationen stige en smule. I år ventes inflationen fortsat at lande på 1,2 pct., til næste år på 1,1 pct. mod tidligere 1,0 pct., i 2021 på 1,4 pct. mod tidligere 1,5 pct. og i 2022 1,6 pct.

LAGARDE I SIKKER STIL

Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, mener, at Lagarde førte investorerne sikkert gennem sit første rentemøde, efter hun overtog stolen fra Mario Draghi tidligere i år. Draghi havde siddet som chef for ECB i otte år.

Christine Lagarde forsikrede samtidig også, at opkøbsprogrammet på op til 20 mia. euro om måneden fortsætter.

- Da hun samtidig leverede en opdateret inflationsprognose fra ECB, som selv i 2022 peger på en inflation på kun 1,6 procent, så kan det altså oversættes til, at den meget lempelige pengepolitik vil være en del af eurozonen i adskillige år fremover, påpeger Søren V. Kristensen.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang

Tags:  macro❯  Eurozonen❯ 

Relaterede nyheder