enegi
Klima- og Energiministeriets pressemeddelelse:
Danmarks første Energibyer på vej
5 juni 2008
Nu går kapløbet om at blive Danmarks første Energiby ind. Klima- og Energiminister Connie Hedegaard (K) offentliggør i dag de kriterier, en kommune skal leve op til for at komme i betragtning til at blive en af de første tre officielle Energibyer, der bliver udnævnt i efteråret 2008.
At blive Energiby kræver, at kommunen er en frontløber på klima- og energiområdet. Man skal forpligte sig til at gøre en stærk indsats, som både er gennemtænkt, fremtidssikret og ambitiøs, både på national og international skala.
Energibyerne skal være Danmarks mønstereksempler. De skal både påvirke borgere og lokale virksomheder, og de skal være i forreste række, når det gælder kommunens egen drift. Derfor skal Energibyerne også have mulighed for at skilte med deres præstation, og de vil blive fremhævet særligt frem mod klimakonferencen i København i 2009. Forhåbentligt kan de også inspirere andre kommuner ved at vise, at det er relativt let at gøre en ekstra indsats, som ofte endda kan betale sig økonomisk. For alle kommuner har en opgave at løfte det er helt nødvendigt, hvis vi skal imødegå klimaudfordringen, siger Connie Hedegaard.
For at komme i betragtning til at være Energiby, skal kommunen på det overordnede plan:
1) have arbejdet ambitiøst med at reducere energiforbrug og CO2-udledninger gennem flere år og kunne dokumentere væsentlige, målbare resultater samt have gennemført en kortlægning af CO2-emissionen, der som minimum omfatter kommunen som virksomhed.
2) have målsætninger og planer for reduktion af CO2-udledningen og gennemførelse af energibesparelser. Målsætningerne skal være udformet, så der sikres en kontinuerlig forbedring.
Desuden er der følgende specifikke krav til indholdet i energi- og klimaarbejdet, hvor kommunen skal have:
3) gennemført og planlagt initiativer, som inddrager borgere og lokalsamfund i energi- og klimaarbejdet.
4) indgået en Kurveknækkeraftale med Elsparefonden eller være i færd med at indgå en sådan.
5) indgået en Klimakommune-aftale med Danmarks Naturfredningsforening eller skal, såfremt kommunen udnævnes til energiby, inden for et år efter udnævnelsen indgå en sådan aftale, dog med mulighed for forlængelse, hvis den er i gang.
6) iværksat en indsats for at reducere energiforbrug og CO2-bidrag fra egne bygninger og opstillet konkrete målsætninger herfor.
7) iværksat konkrete initiativer og krav i forbindelse med energirammen for nye boligområder eller byggerier.
8) vedtaget en konkret målsætning og iværksat eller planlagt initiativer med henblik på at nedsætte transportsektorens energiforbrug og/eller udledning af CO2 for kommunens egne transportmidler eller et andet, veldefineret segment inden for transporten.
9) indtænkt klimatilpasningstiltag i den kommunale planlægning.
Endelig skal kommunen som led i ansøgningen:
10) præsentere en plan for, hvordan den vil formidle sine erfaringer til andre kommuner samt forpligte sig til at gennemføre denne plan.
Lovgivningen på området skal selvsagt også være opfyldt, for eksempel skal kommunen have energimærket sine bygninger inden for den satte frist, 1. juli 2009.
Kriterierne for Energibyer er blevet til i samarbejde med andre aktører, blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, som kører Klimakommunekampagnen, glæder sig over initiativet:
Energibyerne og Klimakommunerne trækker på samme hammel. Derfor ser vi frem til at samarbejde i de kommende år, så kommunerne kan skabe rigtig mange beviser på, at klimahandling kan lade sig gøre, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
En bedømmelseskomité på tre personer skal bistå ministeren med at vælge mellem kandidaterne. Komitéen består af:
Lykke Friis, prorektor, Københavns Universitet (formand)
Susanne Herfelt, afdelingsleder, Danmarks Naturfredningsforening.
Peder Baltzer Nielsen, chefkonsulent, Realdania Arealudvikling
I foråret 2009 vil der igen blive en mulighed for at kvalificere sig til at blive energiby.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1189
- næste ›