Europa/Luk: Bankerne tog teten, da spændingerne forsvandt

Udgivet den 20-03-2013  |  kl. 17:50  |  

De europæiske aktiemarkeder steg pænt onsdag, da nervøsiteten for udviklingen i Cypern lagde sig. Tirsdag aften var der ellers fuld tryk på kedlerne, men støttende udmeldinger fra ECB og opklarende beskeder fra de europæiske politikere lagde uroen i jorden.

Samlet endte Euro Stoxx 50 i et plus på 1,4 pct. mens franske CAC40 og tyske DAX steg 1,4 og 0,7 pct. I Storbritannien lukkede FTSE100 omkring nul.

Redningspakken til Cypern, der blev forkastet af landets parlament tirsdag aften, var umiddelbart behæftet med det krav, at alle indestående i cypriotiske banker over 20.000 euro skulle beskattes. Det skabte frygt for, at der blev rykket ved indskydergarantien i Europa. Onsdagen igennem blev den frygt dog lagt i jorden.

- Man var nervøs for, at man i Spanien og Italien havde sagt: Hvis de tager pengene i Cypern, så må jeg hellere hæve mine egne penge. Så starter man et run på bankerne, og når det først sker, så er man dum, hvis man lader sine penge stå. Så bliver det en voldsomt negativ spiral, sagde aktierådgiver i Nordea Mikkel Kirketerp Petersen til Ritzau Finans.

Det gav medvind til bankerne, der endte som en af de mest stigende sektorer i Europa Stoxx 600-indekset. 39 ud af 46 banker i indekset endte med stigninger, hvor specielt Banco Popolare di Milano og National Bank of Greece trak fra med stigninger på 11,1 og 4,9 pct.

Mens der var generel fremgang for bankerne, faldt tyske Rheinmetall med 6,8 pct. til 38,14 euro efter at have meldt et sæt skuffende forventninger for 2013 ud. Rheinmetall venter for 2013 at opnå et driftsresultat på 240 til 260 mio. euro. Det var langt under markedets forventninger, og UBS kalder det "klart skuffende".

Berlusconis Mediaset steg 5,5 pct. efter at Goldman Sachs hævede sin anbefaling af aktien til "neutral" fra tidligere "salg".

/ritzau/FINANS

Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk