Eurozonen/Økonomer: Tillidsdyk skidt nyt for dansk eksport

Udgivet den 23-05-2018  |  kl. 11:38  |  

Et nyt fald i indkøbschefernes forventninger (PMI) i eurozonen har øget usikkerheden for den danske eksport.

Det vurderer cheføkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank, efter at PMI-indikatoren for eurozonen viste sig at være faldet til 54,1 i maj fra 55,1 i april.

På underindeksene er der fald både for industrien og service, og de store lande Tyskland og Frankrig har trukket klart ned.

- Tallene er naturligvis dårligt nyt for dansk økonomi. Udsigterne for eksporten er helt klart blevet mere usikre. Og på det seneste har vi faktisk allerede set tendens til opbremsning.

- Vi har en forventning om, at medvinden fra udlandet bliver lidt mindre i 2019. Men måske sker det tidligere, end vi havde regnet med, skriver Niels Rønholt i en kommentar.

Hos Nordea noterer cheføkonom Helge Pedersen, at PMI fortsat er solidt over 50, som er niveauet, der skiller fremgang fra tilbagegang, og han hæfter sig også ved, at den faktiske økonomiske udvikling i euroområdet på intet tidspunkt har afspejlet de rekordhøje PMI-data, som indløb omkring årsskiftet.

- Endvidere kan undersøgelsen være påvirket af et større antal helligdage end normalt, som har været tilknyttet lange weekender. Intet tyder altså på, at væksten i euroområdet er markant på vej ned for tiden.

- Faldet er dog bredt fordelt både på lande og sektorer, hvilket giver anledning til en lille bekymring for, om vækstmomentum kan opretholdes i euroområdet i andet halvår, skriver Helge Pedersen.

/ritzau/FINANS

Flemming Thestrup Andersen

Tags:  macro❯  Danmark❯  Eurozonen❯ 

Relaterede nyheder