Eurozonen/AL: Stemningsskift på vej - endelig økonomisk vækst er godt nyt

Udgivet den 30-04-2024  |  kl. 11:30  |  

Økonomien i eurozonen viste - efter tæt på halvandet års stilstand - fremgang i første kvartal. Selv om væksten langt fra er prangende, er det gode nyheder.

- Endelig! Økonomien i eurozonen står ikke længere stille. Selv om der ikke er tale om bragende vækst, er det bestemt gode nyheder. Efter knap halvandet år med tæt på nulvækst, er der nu fremgang at spore, skriver Anton Thorell Steinø, der er økonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

- Samtidig er inflationen på vej ned, beskæftigelsen går frem, og tilliden til den europæiske økonomi er steget i 2024. Der er et stemningsskift i gang i Europa, hvor økonomien ellers har været noget udfordret, fortsætter han.

Der var i første kvartal tale om en BNP-vækst på 0,3 pct. i eurozonen, hvor økonomer adspurgt af Bloomberg News havde regnet med en fremgang på 0,1 pct., efter at økonomien i fjerde kvartal af 2023 gik tilbage med 0,1 pct.

På årsbasis var fremgangen også større end ventet. Her voksede den europæiske økonomi med 0,4 pct. mod ventet 0,2 pct.

Det er egentlig før tid, at økonomien for alvor viser bedring, vurderer seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

- Vi havde ventet, at det først var på den anden side af sommerferien, at væksten vendte tilbage til Europa, men det er en kærkommen nyhed, at Europa allerede nu er i fremgang. Der er spirerende optimisme flere steder i Europa, skriver han.

Han vurderer, at de forestående rentesænkninger sammen med en genvunden købekraft i de europæiske husholdninger vil sparke yderligere gang i den økonomiske vækst - dog i et lavere niveau end vanligt.

- Men selv om Europa går mod lysere tider, vokser træerne ikke ind i himlen. Væksten vil være til den svage side i 2024, skriver han.

Dansk Erhverv venter, at eurozonens BNP vil vokse mellem 0,7-1,0 pct. i 2024.

.\\˙ MarketWire

Morten Frederik Heltoft

Tags:  macro❯  Eurozonen❯