Eurozonen/Nykredit: Venter bedring i erhvervstillid i marts

Udgivet den 22-01-2021  |  kl. 10:21  |  

Forlængelse af nedlukninger og strammere restriktioner for nogle landes tilfælde svækker eurozonens økonomi. Det viser fredagens PMI-tal, der måler indkøbschefernes syn på aktiviteten for januar, skriver Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Han venter dog en bedring inden for kort tid.

- Vi venter dog at se bedring fra marts måned, og en kraftig acceleration i væksten fra andet kvartal. Det er også årsagen til, at markedet tager den aktuelle økonomiske svaghed relativt roligt, skriver han i en kommentar.

Fredag formiddag er der kommet foreløbige PMI-tal for både Tyskland og eurozonen.

Det tyske PMI-barometer udviklede sig bedre end ventet, da det overordnede indeks faldt til 50,8, hvor der var forudset 50, ifølge Bloomberg News. I december var indekset på 52.

For servicesektoren var der tale om et fald til 46,8 fra indeks 47, mens der var ventet en tilbagegang til indeks 45.

Indekset for fremstillingsindustrien var på 57, hvor økonomerne regnede med indeks 57,2, efter at det hed 58,3 i december.

Et indeks over 50 indikerer, at flertallet forventer fremgang, mens en aflæsning under 50 indikerer tilbagegang for sektoren.

En halv time senere kom PMI-tal for eurozonen, som viste, at indkøbschefernes tillid i euroområdet faldt i januar.

Her landede det samlede PMI-indeks på 47,5 mod 49,1 måneden før, mens der var ventet en indeksværdi på 47,6.

Underindekset for industrisektoren faldt til 54,7 fra 55,2 i december. Her var ventet et fald til 54,4.

For servicesektoren faldt PMI'en til 45 fra 46,4 måneden før. Der var ifølge Bloomberg News ventet et fald til 44,5.

- Det er ingen stor overraskelse, at økonomien svækkes yderligere, da meget få lande i eurozonen har slækket restriktioner, mens mange har forlænget dem eller gjort dem en tand eller to strengere siden december, skriver Frederik Engholm.

- I de fleste lande rækker restriktionerne helt ind i februar og i blandt andet Tyskland går diskussionen i øjeblikket på, om de skal være mere vidtgående. Den seneste udvikling er drevet af frygten for udbredelsen af den britiske coronavariant - som det også er tilfældet herhjemme, fortsætter han.

/ritzau/FINANS

Nicoline Kjelland

Tags:  macro❯  Eurozonen❯ 

Relaterede nyheder