Finansastrologer: 15-20 års depression forude

Udgivet den 11-11-2008  |  kl. 10:08  |  

I manges øjne har de seneste ugers bevægelser på aktiemarkedet været styret af helt andre kræfter, end vi er vant til. Psykologiske faktorer som usikkerhed, frygt og grådighed har lagt en tåge over markedet, der har gjort det svært at tyde de fundamentaløkonomiske signaler og stillet de traditionelle spåmænd tomhændede for navigationsredskaber. Men finansastrologerne er ikke det mindste i tvivl om, hvad der venter os forude.

Rentesænkninger, hjælpepakker, statsovertagelser og likviditetsindskud synes i manges øjne ikke at have kunnet omvende det, vi i både finansiel og astrologisk sammenhæng kan kalde et køligt verdensbillede/stjernebillede. Når uforudsigeligheden fortsætter har mange investorer det nok bedst med at stå på sidelinjen indtil en ny vej viser sig – indtil intuitionen og sandsynlighedsberegningerne igen står sin prøve.

I mellemtiden kan stjernerne måske fortælle os noget. Det område har bl.a. den danske astrolog Ole Giber gennem 30 år beskæftiget sig med til glæde for mange investorer. Særligt de, som sidste år tog hans ord om en pessimistisk fremtid for gode varer. Ole Giber kan nemlig ud fra himmellegemernes almindelige astronomiske vandring mellem forskellige stjernetegn forudse de energier, der angiveligt skulle blive udløst på bestemte tidspunkter.

- Pluto, som er den mest langsomme og magtfuldeste planet, har bevæget sig ind i skæbnestegnet - den såkaldte stenbuk - som er Saturns stjernetegn. Hermed udløses nogle energier, der forankres i mennesket i form af f.eks. pessimisme, seriøsitet, alvor, begrænsning og kølighed, siger Ole Giber til NetPosten.dk.

Ole Giber forklarer, at den nuværende situation står uden for historisk sammenligning – både hvad angår stjernetegnene og situationen på finansmarkedet.

- Det er ikke bare småting det her. Denne her fase kommer til at vare i 15 år, siger han.

Kan der være nogle fællestræk mellem stjernetegnet under Den Store Depressionen i 30’erne, og det vi i dag kan se på himlen?

- Nej det er som sagt ikke set før. Det her er værre end 30’erne. Så ja, vi kommer til at se depression. Pluto har i ca. 15 år bevæget sig inden for skyttens tegn, siger Ole Giber.

Skytten er normalt karakteriseret som udadvendt, heldig, lykkelig, optimistisk, højsindet og ærlig. Han holder altid buen spændt og sigter imod et højere mål. Så snart et mål, er opnået sigter han efter et nyt. Men skytten karakteriseres også som hovmodig.

- Og nu er tiden kommet, hvor vi skal til at skrue ned for de seneste års overforbrug og optimisme, siger Ole Giber.

Han solgte på baggrund af sine astrologiske beregninger 80 pct. af sine aktier den 27. december 2007 og havde efterfølgende under et DR1-indslag nytårsaften rådet danskerne til at gøre det samme. På daværende tidspunkt var OMXC20 oppe i 464 og allerede fra dagene efter nytårsdag kan man dokumentere et støt fald hen over 2 uger på hele 17 pct. OMXC20 er siden nytår faldet nær 40 pct.

Men hvad så, når de 15 år er forbi dvs. i 2020’erne og stjernetegnene viser en ny formation? Ifølge Ole Giber vil det næste energifelt blive udløst i vandmandens stjernetegn. Vandmanden karakteriseres bl.a. som frihedselskende, selvstændig, uafhængig, idealist og troløs.

Det vil nok synes useriøst at tage en pseudovidenskab som finansastrologien i brug, når den i en lidt komisk facon beskrives med dyresymboler og genstande. Hvem tør lade den slags afgøre timingen mellem køb og salg af aktiver?

Ifølge Karen Boesen, formand for den verdensomspændende brancheforening ISBA (International Society of Business Astrologers), er astrologi et anerkendt værktøj – selv på Wall Street.

- Vores medlemmer er primært amerikanere. Men vi har også en hel del medlemmer fra Australien og Europa. Det er et værktøj, som vi ser anvendt blandt højtstående finansfolk. Jeg kan f.eks. nævne Bill Meridan, en succesrig finansmand fra Wall Street, siger Karen Boesen, som har beskæftiget sig med området i over 30 år.

Ifølge Karen Boesen har astrologien i gennem mange år mødt modstand i videnskabelige kredse. Men i finansverdenen har den mødt succes som signalmodel. Selv blandt daytradere, påpeger Karen Boesen.

- Det er klart, at man ikke bare går hen og køber en aktie, fordi planeterne siger det. Finansiel astrologi anvendes som et supplerende værktøj, på linje med de traditionelle værktøjer som teknisk- og fundamentalanalyse, af folk, der har en højere økonomiuddannelse som f.eks. MBA. Finansiel astrologi er forholdsvis nyt. Det er bare ikke kommet til Skandinavien endnu, siger hun.

Men pudsigt nok er Karen Boesen som næsten eneste medlem fra Norden også formand for verdens eneste forening på området for økonomisk astrologi.

Også Karen kunne bekræfte, at der er mange års nedtur forude.

- Ja, Pluto symboliserer de finansielle markeder. Og den har nu indledt et energiskifte, der kan betyde en lang nedtur i økonomien. Her vil jeg nok snarere sige en periode på 20 år, siger Karen Boesen.

Men hvorfor skulle planeternes energiudløsninger have nogen effekt på f.eks. menneskets forbrugsadfærd og fremtidsoptimisme? Kan det måles eller dokumenteres?

- Hvis jeg kunne svare på, hvorfor der er sammenhæng mellem planeternes energier og de energier, der optræder i den menneskelige psyke, ville folk stå i kilometers kø foran min hoveddør, siger hun.

Karen Boesen kunne dog berette om en ihærdig fransk forsker ved navn Gaugehin, som var højtuddannet i både statistik, psykologi, astrologi samt økonomi i Frankrig. Han brugte hele sit liv på at afsløre spørgsmålet om bl.a. disse energisammenhænge og skrev et hav af bøger om området. På trods af, at han nåede frem til mange flotte resultater, blev han enten overset eller afvist i de videnskabelige kredse, og han skulle efter sigende have kæmpet indtil sin død for at få sine resultater godkendt. Det havde senere vist sig, at afvisningerne var sket på et falsk grundlag, hvilket naturligvis skabte enorme røre i det franske videnskabsmiljø. I skam over dette krakkede omdømme lagde man helst sagen bag sig.

Læs mere på www.businessastrologers.com.

Af Frederik Ploug Søgaard

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder

17:59 Britisk olieserviceselskab falder 34 pct. til laveste niveau nogensinde
17:49 Europa/lukning: Philips på himmelfart og tæv til Deutsche Bank i lysegrønt marked
17:02 Mandagens aktier: Forårsstemning med mest grønt til Demant og Mærsk
17:00 Mandagens obligationer: Renten fortsatte ned efter godt inflationsnyt fra Tyskland
16:21 Saxo Bank får otte påbud efter tilsynsbesøg: "Bliver håndteret med største alvor"
16:01 Tesla-aktie sendes op med 10 pct. efter foreløbig godkendelse i Kina
15:41 Norden-topchef køber aktier for 1,5 mio. kr.
15:40 USA/åbning: Tesla og Apple sørger for fortsættelse af den grønne bølge
15:16 Bavarian har startet løbende registreringsansøgning i USA for nyt vaccinehåb
15:11 Valuta: Yen styrket mod dollar med mistanke om intervention
14:49 Analytiker overrasket over "krævende" estimater for Vestas' indtjening og ordrer
14:44 USA/tendens: Tesla har udsigt til solid medvind på endnu en grøn dag
14:16 Godt inflationsnyt syd for grænsen: Tyske forbrugerpriser stiger mindre end ventet
14:07 Analytikere inden Carlsberg-regnskab: Opjustering kan være på tapetet senere i år
14:04 Godt inflationsnyt syd for grænsen: Tyske forbrugerpriser stiger mindre end ventet
13:53 Europa/aktier: Philips i voldsom stigning efter forlig
11:42 Obligationer/middag: Renten fortsætter ned med fokus på inflationstal
11:24 Aktier/middag: Forårstemningen fortsætter med Demant i topform
11:13 ECB's Wunsch opfordrer til varsomhed med rentekommunikationen
10:37 Svensk økonomi sidder fortsat fast i recession - fjerde kvartal i træk med negativt BNP