Fredagens aktier: Mærsk til bunds i svagt marked

Udgivet den 27-03-2020  |  kl. 17:09  |  
Arkiv: Foto

Gevinsthjemtagning prægede det danske aktiemarked fredag efter tre dage med pæne stigninger. Den defensive Novozymes-aktie endte i spidsen af eliteindekset, mens Mærsk-aktien havde mest modvind.

C25-indekset endte fredag med et minus på 1,0 pct. til 1075,92, efter at de tre seneste dage har vist stigninger på mellem 2,4 pct. og 4,1 pct., mens mandagen endte med et fald på 4 pct.

Set over hele ugen steg indekset med omkring 4 pct., men der er fortsat tale om et fald på næsten 11 pct. siden starten af marts.

- Aktiemarkederne hænger lidt i bremsen, idet investorerne tager gevinster hjem efter de seneste dages rebound, hvilket er helt naturligt efter, at aktierne er kørt relativt meget op, siger Mads Zink, der er chefhandler hos Danske Bank til Ritzau Finans.

Novozymes-aktien endte fredagen med en stigning på 5,3 pct. til 304,60 kr. i spidsen af eliteindekset, hvilket skete uden selskabsspecifikke nyheder.

- Jeg har ikke set noget specifikt på Novozymes, men man har på det seneste set disse store udsving i enkeltaktier, der kan være svære at forklare. Det kan være fordi det er en defensiv aktie, der klarer sig bedre i dag. De cykliske aktier klarer sig til gengæld dårligere, siger Mads Zink.

Blandt de cykliske aktier sejlede A.P. Møller-Mærsk ind i modvind, hvor B-aktien faldt med 4,1 pct. til 5800 kr., efter at aktien var blandt frontløberne på det danske aktiemarked torsdag, men fredag var stemningen anderledes negativ omkring transport- og logistik.

Mærsk fik sænket kursmålet for sin B-aktie til 6000 kr. fra tidligere 9000 kr. af finanshuset Berenberg, og samtidig blev anbefalingen "hold" gentaget.

Selskabet fik hævet sin anbefaling til "neutral" fra "undervægt" af det amerikanske finanshus JPMorgan, skrev Bloomberg News fredag. Kursmålet blev sænket til 5778 kr. fra 6239 kr.

Novo Nordisk var under teknisk pres, da der fredag fragik et udbytte på 5,35 kr. per aktie.

Medicinalaktien lukkede med et minus på 0,3 pct. - eller 1,25 kr. - lavere i 382,75 kr.

Ørsted-aktien faldt 3,8 pct. til 659,60 kr., efter at finanshuset Kepler Cheuvreux sænkede sin anbefaling af aktien til "reducer" fra "hold".

I samme ombæring sænkede Kepler sit kursmål for aktien til 500 kr. mod tidligere 700 kr.

Energikoncernen har klaret sig særdeles godt på børsen i denne uge, hvor aktien har taget et samlet hop på omkring 9 pct. trods fredagens fald.

TRYG FASTHOLDER EN DEL AF FORVENTNINGERNE

Tryg oplyste fredag morgen, at selskabet fortsat går efter at nå et forsikringsteknisk resultat på 3,3 mia. kr. i 2020.

- Alt imens vi anerkender den markant stigende globale usikkerhed, som midlertidigt vil øge udsvingene i erstatningerne, vurderer vi, at vores forretningsmodel er modstandsdygtig og vores drift stabil, fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen.

Tryg ophæver til gengæld målet om en egenkapitalforrentning på 21 eller derover. Det skyldes den negative udvikling på de finansielle markeder i kølvandet af det globale udbrud af coronavirus.

Forsikringsaktien tabte 0,3 pct. til 159,80 kr.

ISS-aktien hang fredag i bremsen med et fald i aktierne i serviceselskabet op 3,9 pct. til 90 kr., hvilket reducerede den seneste uges markante fremgang til 13 pct.

CARLSBERG FÅR BÅDE HÆVET OG SÆNKET KURSMÅL

Bryggerikoncernen Carlsberg gik tilbage med 2,8 pct. til 718,80 kr.

Finanshuset Bernstein løftede ellers sit kursmål for bryggeriaktien med 50 kr. til 900 kr., og anbefalingen er ifølge Bloomberg News fortsat "market perform.

Torsdag efter børslukketid kom det også frem, at investeringsbanken Société Générale omvendt har skåret kursmålet for Carlsberg-aktien med 14 pct. til 950 kr. fra 1100 kr.

Branchefællen Royal Unibrew fikløftet sin anbefaling til "køb" mod tidligere "neutral" af finanshuset Brian Garnier. I samme ombæring sænkede finanshuset sit kursmål med en tier til 530 kr. fra 540 kr.

Fredag tabte aktien i Danmarks næststørste bryggeri 2,3 pct. til 430,40 kr.

ZEALAND PHARMA HENTEDE TRECIFRET MILLIONBELØB

Natten til fredag kom der også nyt fra Zealand Pharma, der hentede 137 mio. kr. i en rettet emission.

Investorerne har tegnet 741.816 nye aktier med en nominel værdi af 1 kr., der betalt 185 kr. for per styk. Det var en rabat på knap 5 pct. fra torsdagens lukkeniveau.

Bruttoprovenuet skal sammen med den eksisterende likviditet bruges til at støtte selskabets igangværende forskning og gøre klar til lanceringen af Zealands første aktiv i eget regi.

Zealand Pharma-aktien endte fredag med et plus på 0,1 pct. i 194,80 kr.

Tegningsperioden for nye aktier er også afsluttet hos Bavarian Nordic, og aktieemissionen står til at sikre selskabet et bruttoprovenu på 2824 mio. kr.

I alt er 17.629.889 nye aktier i Bavarian Nordic blev tegnet af allerede eksisterende aktionærer, der har udnyttet den tildelte tegningsret, eller af andre investorer, der har udnyttet en tegningsret, som de har købt.

Aktien faldt 4,7 pct. til 110,20 kr.

Blandt sidepapirerne var der også teknisk pres på Scandinavian Tobacco Group, der faldt 6,6 pct. eller 4,85 kr. til 69,20 kr. efter fragået udbytte på 6,10 kr. per aktie.

Sparekassen Sjælland-Fyn fortsætter med at købe op i Lollands Bank. Fredag har sparekassen øget sin ejerandel til over 20 pct., fremgår det af en børsmeddelelse. Det sker, blot et par dage efter at sparekassen nåede en ejerandel på over 15 pct.

Lollands Bank-aktien tabte 1,5 pct. til 404 kr., og aktien er nu steget med 22,4 pct. på en uge.

SP Group kom ud af fjerde kvartal 2019 med et fald i omsætningen på 0,1 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Det fortalte platvirksomheden i sit årsregnskab, hvori det også fremgik, at der på grund af coronavirusudbruddet ikke leveres prognose for 2020.

SP Group-aktien lukkede med et plus på 2,0 pct. i 155 kr.

/ritzau/FINANS

Jakob Due Jakobsen

Tags:  Danmark❯  Market Close❯  Shares❯ 

Relaterede nyheder