Fredagens aviser med banker, PFA og OW Bunker

Udgivet den 05-12-2014  |  kl. 06:33  |  

BØRSEN

INGENIØRMANGEL UDLØSER FARLIG LØNFEST

3,9 pct. er ingeniørernes løn steget det seneste år. Det er en farlig udvikling, mener Ulrik Langermann, HR-direktør for Grontmij Gruppen. I løbet af de kommende tre år skal han rekruttere 300 nye ingeniører, og dem finder han næppe i Danmark, erkender han. Det er specialisterne, der løber med lønpuljen, men flaskehalse er politisk sprængstof. (Forside, side 6-7)

FYNSK ASFALTKONGE VINDER KÆMPEKONTRAKT PÅ THULE

Ud over at asfaltere motorveje for Vejdirektoratet samler Munck Gruppen på ordrer
lidt uden for de sædvanlige komfortzoner. Senest har Munck scoret opgaven med at renovere landingsbanen på Thule-basen i Grønland for 130 mio. kr. (Side 10)

FAMILIEN NORMANN HENTER MILLIONER PÅ HAVETS BUND

JD-Contractor har på fem år tjent små 400 mio. kr. efter skat og investerer efter det seneste tocifrede millionoverskud i at fortsætte som selvstændigt selskab. Resultatet er faldet en smule fra året før, og nogle af nøgletallene er lidt ringere end året før, men det bekymrer ikke administrerende direktør Rasmus Normann. (Side 12)

EBH-SAG GÅR VIDERE TRODS TAB AF ANKLAGER

Den historiske sag om kursmanipulation og mandatsvig, der kører ved Retten i Hjørring, fortsætter uden forsinkelse, selv om en af sagens to anklagere i dag er blevet erklæret inhabile af Vestre Landsret. Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), Morten Niels Jakobsen. (Side 13)

BANKER: SÆLG TDC-AKTIER I TIDE

Alm. Brand Bank, Nordea, Danske Bank og Sydbank anbefaler kunderne at skille sig af med deres TDC-aktier. Telefusion dæmper ikke priskrigen , så TDC får det fortsat hårdt, vurderer bankerne. Televeteran Frank Rasmussen, der oprettede Telmore, Bibob og senest Justfone, er uenig. (Side 14)

VESTAS-TOPCHEF: VORES KVALITETSPROBLEMER ER OVRE

Store tab på smadrede gearkasser og seriefejl i vindmøller hører til fortiden i Vestas , og pengene kan i stedet bruges til andre ting end hensættelser til garantireparationer. Det siger Vestas-topchef, Anders Runevad , der tiltrådte sidste år. (Side 16)

NORDENS ITGIGANT SLUGER OPKOMLING

Atea køber den danske it-komet Axcess og får samtidig adgang til Axcess’ succes inden for statslige leverancer. Den største økonomiske vinder af salget er Axcess’ direktør, Stig Abildsø , som gennem sin familiefond har ejet 55 pct. af selskabet. (Side 18)

LAVE RENTER HELT FREM TIL 2017

Boligejerne kan se frem mod de kommende år uden at frygte højere rente. Tidligst om to år kan den stige, siger økonomer. Det er fremtidsudsigterne, efter Den Europæiske Centralbank (ECB) med Mario Draghi i spidsen har valgt at fastholde den ledende rente på et rekordlavt niveau på 0,05 pct. (Side 24)

BERLINGSKE BUSINESS

PFA-TOPCHEF ERKENDER BRUD PÅ REGLER

PFA-topchef Henrik Heideby har været på kant med PFAs regler om armslængde til familiære relationer. PFA-topchefens søn, Mikkel Heideby, ejer 16 procent af reklamebureauet Umwelt, hvor han er partner og kontaktdirektør, og han har arbejdet med marketing internt i PFA for bureauet. Det fremgår af en fortrolig redegørelse fra PFA-topchef Henrik Heideby til bestyrelsen, som Berlingske Business er i besiddelse af. (Forside, side 4-5)

PFA KRÆVER MILLIONER AF JOURNALISTER EFTER KRITISK ARTIKEL

I en opsigtsvækkende sag trækker landets største kommercielle pensionsselskab, PFA Pension, nu den ansvarshavende redaktør på erhvervsmediet Økonomisk Ugebrev, Morten W. Langer, og en journalist fra mediet i retten efter en kritisk artikel bragt af Økonomisk Ugebrev med overskriften "Eksperter: PFA-vækst baseret på oppustet balance". PFA Pension mener, at artiklen indeholder en række uberettigede beskyldninger, og at der er tale om bagvaskelse af PFA. (Side 3)

OW-KONKURSBO BEGRAVET I HENVENDELSER FRA INTERESSENTER

Kuratellet i konkursboet efter OW Bunker er nærmest blevet begravet i henvendelser fra investorer, ledelse og andre interessenter. Derfor har Plesner-partner Pernille Bigaard og Gorrissen-partner John Sommer Schmidt valgt at invitere en tredje kurator ind for at tage sig af alle spørgsmål om hvem, der er ansvarlig for hvad i det dramatiske krak. Ekstrabemandingen har ikke noget at gøre med kritikken af Plesners dobbeltrolle, bedyrer kuratellet. (Side 6)

BOMBE I EBH-SAGEN: ANKLAGER ER INHABIL

I en af danmarkshistoriens største sager om kursmanipulation, EBH-sagen, er en af de to anklagere fra Bagmandspolitiet blevet erklæret inhabil af landsretten. Det er et nederlag for politiet, der nu har fået en anklager erklæret inhabil to gange på kort tid. Bagmandspolitiet bliver alvorligt svækket i sagen. (Side 7)

BANKERNE SÆLGER FLEST AF DE DYRESTE INVESTERINGSFORENINGER

Bankerne sælger mange flere investeringsforeningsbeviser med høje omkostninger end med lave. Faktisk mere end dobbelt så mange, viser en ny analyse fra Copenhagen Business School ( CBS) og Aarhus Universitet. Bankerne har et alt for stort incitament til at sælge de dyre foreninger, mener de to professorer bag undersøgelsen. De langer ud efter bankernes rådgivning og sætter spørgsmålstegn ved, om den er god nok. (Side 8)

JYLLANDS-POSTEN ERHVERV & ØKONOMI

VIRKSOMHEDER FANGET I OLIEKRIG

Den meget lave oliepris mindsker stabiliteten i en række lande og tilfører dermed flere geopolitiske spændinger, som de danske virksomheder skal håndtere. Det kan ramme danske eksportvirksomheder, advarer erhvervsorganisationen DI. (Forside, side 6-7)

PFA-TOPCHEF: TIDLIGERE ANSATTE VIL HÆVNE SIG

Henrik Heideby, der er adm. direktør i PFA Pension, føler sig ramt. Gennem de seneste måneder har flere danske medier bragt kritiske historier om ham og den virksomhed, han repræsenterer, og det har gjort ondt på ham. Blæsten om PFA Pensions topchef stammer fra tidligere medarbejdere, som vil tage hævn over ham, mener han. (Side 9)

PENSIONSKUNDER HJÆLPER DANSKE BANK

Danicas kunder hjælper Danske Bank mod bedre resultater, hvis de siger ja til at droppe garantierne i forbindelse med en stort anlagt kundekampagne. Danske Bank er en klar vinder, hvis Danica får succes med kampagnen, der giver 280.000 pensionskunder mulighed for at skifte pensionsprodukt ifølge pensionsmægleren Willis. (Side 10)

IB KUNØE OPSLUGER KONKURRENT

It-rigmanden Ib Kunøes virksomhed Atea har købt en af sine værste konkurrenter på det danske marked for over 300 mio. kr. Aftalen forgylder de to rigmænd Peter Warnøe og Preben Damgaard. Ateas opkøb varsler flere handler med it-virksomheder. (Side 11)

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk

Tags:  Danske Aviser❯