G7-embedsmænds udtalelser efter mødet

Udgivet den 28-04-1997  |  kl. 07:41  |  

Tysklands finansminister Theo Waigel sagde umiddelbart efter kommunikeets offentliggørelse, at der er "gode betingelser" for mere global vækst.

Samtidig sagde Bundesbank-præsident Hans Tietmeyer, at den monetære politik i Europa "på nuværende tidspunkt er passende". Han sagde også, at betingelserne på verdensmarkederne er bedre nu end tidligere. Han sagde, at USA's og Storbritanniens økonomier befinder sig på et mere avanceret stadium af opsvinget.


Hans Tietmeyer sagde, at G7 ikke fikserede på præcise valutakursmål, men skabte et signal til valutamarkederne.

Tietmeyer sagde, at der ikke var noget nuværende behov for at ændre de tyske renter. Han gentog sin advarsel mod en yderligere dollar-stigning og sagde, at dollaren og andre valutaer nu er "mere eller mindre" på linie med de økonomiske fundamenter.

Bank of Englands guvernør Eddie George sagde, at omend dollaren er blevet styrket siden G7-mødet i Berlin, vil de nuværende valutakurser ikke føre til ustabilitet. Men George sagde, at en yderligere dollar-styrkelse kan føre til ustabilitet.

George fremhævede, at G7 "ikke forsøgte at lave en handlingsplan" i det tilfælde, at dollaren styrkedes yderligere.

Intet G7-land beskrev dollarens styrkelse siden Berlin som "en stor bevægelse. Det var ikke så meget", sagde George.

Som svar på et spørgsmål om, hvorvidt Japan skubbede på for en koordineret opbakning fra G7, hvis dollaren fortsætter med at styrkes, svarede George, at "der ikke var noget pres for noget sådant".

Vedrørende dollar/yen sagde George, at den reelle bekymring var over den svage efterspørgsel i Japan. Han tilføjede, at "hvis den indenlandske efterspørgsel ikke bedres i visse europæiske lande og Japan", kan valuta-ustabiliteten øges. I det store og hele så G7 "rimelig optimistiske udsigter" på valutamarkederne, sagde George.

Japans finansminister Mitsuzuka sagde, at USA og Japan enedes om "tæt samarbejde" om valutaerne. Han sagde, at han ser tegn på, at Japans indenlandske efterspørgsel er i bedring. Han sagde, at Japan forstår behovet for at styrke opsvinget. Han sagde endvidere, at Japan er forpligtet til strukturreformer, men at han støtter de japanske bankers "selvvhjælps"-indsats. Mitsuzuka nægtede at udtale sig om nogen valutaintervention. Han sagde, at G7 enedes om at holde sig årvågne for stabilitetens skyld. Han sluttede med at sige, at Japans finanspolitiske struktur er den værste blandt G7-landene.

Frankrigs finansminister Jean Arthuis sagde, at en stærk dollar er en "udmærket ting" for Frankrig og verdensøkonomien, men tilføjede, at dollaren ikke skal appreciere yderligere. Han sagde, at en stærk dollar er en klar afspejling af de "gode nyheder" i den amerikanske økonomi. Han sagde gentagne gange, at dollaren og andre valutaer bør reflektere de økonomiske fundamenter.

Han sagde endvidere, at G7 diskuterede euro'en. "Den er allerede et troværdigt element i debatten", sagde han og tilføjede, at euro'en skal være en "sund, troværdig" valuta. "Den skal være mindst lige så stærk
som francen".

Arthuis sagde, at han mener, at en fransk vækst på 2,3 pct i indeværende år er et "fornuftigt skøn". Han tilføjede, at den franske regering vil "forblive årvågen" mht at holde de offentlige udgifter under kontrol.

Banque de France's guvernør Jean-Claude Trichet sagde, at han er overbevist om, at euro'en vil være en realitet i 1999. Han sagde, at der blev stillet mange spørgsmål om euro'en og at andre lande er interesserede i de tekniske aspekter af den nye valuta.

Trichet sagde, at der var relativt lidt debat om monetær politik ved mødet, hovedsageligt fordi G7 er tilfredse med, at "vi for tiden har en sund og økonomisk strategi på plads".

Robert Rubin sagde, at han vil iagttage, hvilke tiltag Japan tager for at stimulere den indenlandske efterspørgsel og dæmpe væksten i handelsoverskuddet. Han antydede, at der vil blive krævet flere skridt, hvis Japan ikke opnår sit lovede mål om en "vækst anført af en stærk indenlandsk efterspørgsel" og undgåelsen af en "betydelig" vækst i
betalingsbalanceoverskuddet.

Rubin antydede, at han ikke ser grund til yderligere rentesænkninger ved at sige, at han ikke ser nogen trussel om en "genopståen af inflationen".

Han nægtede at svare på, hvorfor kommunikeet ikke nævnte dollaren eller yen'en.

Rubin sagde, at han ikke mente, at Europa's planlagte valutaunion vil påvirke den amerikanske økonomi eller dollar negativt. Han sagde, at dollaren vil "forblive en reservevaluta".

Rubin sagde, at G7 nåede til enighed på en lang række vigtige områder, som vil hjælpe med til at sætte tonen for Denver-topmødet til sommer. Han sagde, at G7 udover at diskutere de økonomiske udsigter og valutamarkedet hilste de fremskridt velkommen, der er blevet opnået på baggrund af initiativerne fra Lyon-topmødet om at fremme den finansielle stabilitet, i særdeleshed om enstemmigheden om en strategi til at styrke de finansielle systemer på de nye markeder (emerging markets). Samtidig har G7 godkendt en 4-punkts dagsorden om en fortsat reform af IMF og er enedes om vigtigheden af at støtte reformer i Afrika.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder