Gamle aktiebeviser er penge værd
I det meste af verden er interessen for gamle, fysiske aktiebeviser stadig stigende. Så et gammelt tilsyneladende værdiløst aktiepapir kan vise sig at være penge værd. Som udgåede firmærker kan de have en værdi som samlerobjekt.
Det er kun knap 20 siden, at danskerne havde fysiske aktie- og obligations-beviser liggende i bankbokse og skuffer. De papirer har ikke længere en selvstændig værdi efter, at de fysiske værdipapirer blev konverteret til elektronisk opbevaring i 1980´erne. Men alligevel kan de være værd at gemme. De kan have stor værdi for samlere.
Danmark var det første land i verden, der i 1983 konverterede fysiske obligationer til elektronisk opbevaring i værdipapircentralen. Og i 1986 fulgte børsnoterede aktier og investeringsbeviser efter. Det betød, at de fleste danske fysiske værdipapirer ikke længere havde en egentlig værdi. Og at mange er blevet destrueret.
Unoterede aktier, udenlandske aktier, præmieobligationer og pantebreve kan dog stadig den dag i dag eksistere fysisk med en selvstændig værdi.
Interessen for gamle værdipapirer som samlerobjekt er stor i lande som Sverige, Tyskland og USA, mens det stadig er næsten ukendt i Danmark.
- Vi har solgt gamle værdipapirer i 25 år men i Danmark er der mærkelig nok ingen der gør det, siger Birger Strandberg direktør for Strandbergs Mynthandel og aktiesamlaren i Stockholm, til NetPosten.dk. De lever af at sælge blandt andet gamle aktiebeviser fra hele verden. De har cirka 3.000 forskellige svenske, men kun knap 100 forskellige danske på lager. De danske aktier svinger i pris fra 95 kroner til 15.000 kroner for en aktie. Lige som med frimærker efter alder, kvalitet og sjældenhed. Det dyreste er et aktiebevis fra Sukker-Raffinaderiet i Store Kongensgade fra 1813.
I Sverige kan man købe et katalog med priser på gamle aktiebeviser præcis som man kan med et frimærkekatalog i Danmark.
- Vi sælger meget til Tyskland der er det største marked. De interesserer sig også for gamle danske aktier, siger Birger Strandberg.
I en del lande produceres der stadig fysiske aktiebeviser med en egen selvstændig værdi bl.a. i USA. Men i Danmark er det altså udryddet.
- De fysiske aktiebeviser blev sendt tilbage til aktieselskaberne i 1980´erne og hvad der så siden er sket med dem er uvist, siger adm. direktør for Værdipapircentralen i Danmark, Johannes Luef, til NetPosten.dk.
- På en almindelig dag omsætter vi for 150 milliarder kroner. Hvis vi siger, at hvert papir har en værdi af 1000 kroner, så ville det under den gamle ordning betyde 150 millioner stykker papir om dagen gennem systemet, siger Johannes Luef.
Af Claus Stolbjerg Hansen - redaktion@netposten.dk
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1185
- næste ›