Hvad koster andelen om måneden?
Går du efter en bolig med den lavest mulige månedlige ydelse, falder mange over andelsboligerne. Boligafgiften kan være endog meget lav, og det får andelene til at ligne et røverkøb i sammenligning med ejerlejlighederne med høje brutto- og nettoudgifter. Men tallene kan snyde.
”Andelsboliger er kendt for at kunne have endog meget lave månedlige ydelser. Men man skal holde sig for øje, at boligydelsen blot er det, du betaler til andelsboligforeningen hver måned. Derudover skal du have finansieret selve andelen, der kan koste flere millioner kroner. Det giver en reel månedlig udgifter, der langt overstiger boligydelsen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk
Har andelen en salgspris på flere millioner, vil du blive nødt til at optage et boliglån, der vil øge den månedlige udgift til langt mere end de par tusinde, du måske skal betale i boligydelse.
Millionboliger har boligydelser på under 3.000 kroner
Eksempelvis har en af de dyreste andelsboliger, der er til salg netop nu, en udbudspris på 4,6 millioner kroner, men boligydelsen er på 2.649 kroner. Boligydelsen er dog kun det beløb, du betaler til andelsboligforeningen hver måned, så du skal have finansieret de 4,6 millioner kroner.
Med en udbetaling på 230.000 kroner, der dækker 5 procent af købsprisen, vil en standardfinansiering af de 4,6 millioner betyde en nettoudgift på 27.525 kroner om måneden, der så både dækker boligydelse til andelsboligforeningen plus udgifter til lånet. Dertil kommer de månedlige anvendelsesudgifter, som er udgifter til fx fælles bredbånd og vaskeri i foreningen. For boligen i eksemplet her er anvendelsesudgiften på 3.592 kroner. Det giver dig en månedlige nettoudgift på 31.117 kroner. Altså noget mere end de 2.649 kroner, du måske i farten havde bidt mærke i.
Se andelsboligen på Prinsesse Alexandrines Allé 17, 1., 2920 Charlottenlund
Når du ser på andelsboliger på Boligsiden.dk, kan du på boligpræsentationen se brutto- og nettoudgifterne, der dækker både udgiften til lånet og til boligydelsen.
Hold øje med andelsforeningens økonomi
Det er ikke så ligetil at købe en andelsbolig. For udover regnestykket, der skal få styr på, hvad du selv kommer til at betale pr. måned, bør du også sætte dig grundigt ind i foreningens økonomi. Foreningens finansieringsform kan få betydning for dig, hvis der eksempelvis er optaget store lån i ejendommen, hvis renteudgifterne stiger, eller hvis der er planlagt store og dyre renoveringsprojekter i fremtiden, der betyder højere boligudgifter til andelshaverne.
Tjek derfor altid andelsboligens tekniske pris, for at få et fingerpeg om der skulle være stor gæld i foreningen, og sørg for at læse referaterne fra de seneste generalforsamlinger igennem samt se på foreningens udgifter, økonomi og budget for det kommende år.
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1185
- næste ›