Ikke tid til høj risiko - ikke tid til nul risiko

Udgivet den 02-09-2019  |  kl. 06:35  |  

Efter en august med stor uro på aktie- og obligationsmarkederne, hvor den tiårige rente faldt godt 0,5 pct.point til 1,50 pct., og aktierne i USA, målt på S&P 500, bakkede med 1,8 pct., så skvulper renterne rundt omkring rekordlave niveauer, mens aktierne stadigvæk kun er 3 pct. fra deres rekordniveau fra udgangen af juli.

Det peger i retning af, at tingene er hårdt spændt for. Renterne signalerer krise og frygt for recession, mens aktiernes vurdering siger, at her går det egentlig meget godt.

Hos Danske Bank betyder udviklingen, at man anbefaler en afbalanceret tilgang.

- Vores holdning er, at det ikke er tidspunktet for høj risiko eller ingen risiko. Vi spiller med en ubekendt i form af Donald Trump. Kunne man fjerne temaet omkring handelskrigen, så kunne man stabilisere økonomien, og så ville recessionsspøgelserne gå væk. For det er spøgelser, mere end det er reelt, forklarer Lars Skovgaard Andersen, seniorstrateg i Danske Bank.

TRUMPT - EN UBEKENDT FAKTOR

Han peger på, at de lave renter udgør en risiko, for de kan potentielt vende rundt. En årsag kunne være på grund af finanspolitikken, hvis regeringerne rundt omkring åbner op for pengepungen og stimulerer økonomierne. Eller hvis USA og Kina indgår en handelsaftale.

- Skal man gå efter lave renter? Velvidende at politikerne kan vende rundt. Og nu kommer på banen fra næste uge, når ferien er forbi i USA.

Omvendt skal man også holde sig for øje, at der i Det Hvide Hus sidder en præsident, der er markant anderledes i forhold til nogen anden præsident.

- Hvordan putter man Trump ind i en økonomisk model? Trump sidder hele tiden med hånden på telefonen og er klar til at tweete.

Med andre ord kan udfaldene mod Kina i handelskrigen, når som helst blive optrappet. Eller nedtrappet. Ligesom Donald Trump jo har været meget kritisk over for sin egen centralbank, som han beskylder for at være for langsom til at sænke renterne og skyld i en stærk dollar, der underminerer amerikansk konkurrenceevne.

OP I KVALITET - MERE I AMERIKANSKE AKTIER

I det risikobillede har Danske Bank derfor valgt at justere på sine anbefalinger.

- Vi bytter rundt i aktivklasserne. Inden for renter går vi mere over mod investment grade og statsobligationer. Inden for aktier rykker vi mere mod USA, men skærer ned for risiko.

Med det mener Lars Skovgaard Andersen, at der fokuseres på kvalitetsselskaber og et varieret syn på sektorerne.

- På sektorerne har vi et blandet kald. Vi foretrækker cyklisk forbrug på grund af den stærke amerikanske forbrugere, og stråmanden for obligationer i form af forsyning, som gavnes af lavere rente, forklarer seniorstrategen.

- På negativsiden har vi finans. Det er modsat forsyning, da bankerne rammes af de lave renter. Og så har vi undervægt på industri.

SELEKTIVT INDEN FOR TEKNOLOGI

It-aktierne, der udgør godt en femtedel af markedsværdien i USA, når man måler via S&P 500-indekset, får derimod ikke det blå stempel på tværs af sektoren.

- Inden for teknologi kan vi lide enkelte inden for chipproducenter, software og cyber security. Virksomhederne kan ikke lade være med at købe de her produkter. Så vi søger over mod det digitale. Det peger ikke mod køb af maskiner, når erhvervslivet skal bruge sine penge, men mod datasikkerhed og digitalisering.

Lars Skovgaard Andersen advarer dog om, at denne type af aktier er dyrt prissatte, hvorfor straffen er hårdere, hvis ikke selskaberne leverer.

- Vi kan også lide digitalt forbrug. Streaming, sikkerhed, og e-handel. Risikoen ligger i high-end consuming, mens low-end formentlig bliver ved med at køre. Men jeg kunne være bekymret for luksus, der ellers har gjort det godt, slutter seniorstrategen.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen

Tags:  Bonds❯  Europa❯  Shares❯  USA❯ 

Strategier du kan handle

Navn
 
+/-(%)
 
Tid

 
10,71%
 
13/09/19

 
9,77%
 
13/09/19

 
7,36%
 
13/09/19

 
4,49%
 
13/09/19

 
4,15%
 
13/09/19

Copytrading - kopier handler fra ovenstående strategier så de eksekveres live på din egen konto.
Læs mere her.

 

Seneste nyheder