Jeudan-topchef håber på kort levetid for risikobuffer: Det er den forkerte vej at gå
Ejendoms- og servicekoncernen Jeudan har oplevet "en lille smule prisstigninger" siden indførelsen tidligere på året af forhøjede kapitalkrav til kreditinstitutterne for eksponeringer mod ejendomsselskaber.
Den såkaldte systemiske buffer på 7 pct. blev aktiveret af regeringen med effekt fra 30. juni 2024 efter en opfordring fra Det Systemiske Risikoråd, der vurderede, at erhvervsejendomssektoren udgør en systemisk risiko for den finansielle sektor.
Hos Jeudan er håbet hos administrerende direktør Per W. Hallgren imidlertid, at bufferkravet fjernes igen, når den skal evalueres efter et år - altså 30. juni 2025.
- Jeg håber, at der er nogen, der erkender, at der ikke var brug for den, når den skal revurderes. Retningen er forkert. Det, at der skulle være en systemisk risiko i ejendomssektoren, kan jeg slet ikke se, siger Per W. Hallgren i et interview med MarketWire.
Foreløbigt har konsekvenserne for Jeudan været i småtingsafdelingen, men det er skidt for ejendomssektoren overordnet set, lyder vurderingen.
- Vi har oplevet en lille smule prisstigninger, men indtil videre er det nede i den beskedne ende, men det ændrer ikke på, at jeg synes, at den systemiske risikobuffer er unødvendig.
- Den kan gøre adgangen til ejendomsfinansiering vanskeligere, og når institutterne skal stille yderligere kapital til rådighed, så skal de have en pris for det, siger Per W. Hallgren.
Da regeringen i april annoncerede aktiveringen af den systemiske buffer var begrundelsen ønsket om at beskytte dansk økonomi mod de mulige konsekvenser af eventuelle tab på udlån til ejendomsselskaber.
- Dansk økonomi er stærk og i god form. Men sporene fra finanskrisen skræmmer, hvor en række banker havde store tab på udlån til ejendomsselskaber, og derfor lytter vi i regeringen til eksperternes anbefaling om at sikre dansk økonomi mod en krise, hvis ulykken rammer.
- Vi har indrettet bufferen i dialog med den finansielle sektor, og den bidrager til at understøtte, at vi fortsat har robuste banker og realkreditinstitutter, sagde erhvervsminister Morten Bødskov ved den lejlighed.
.\\˙ MarketWire
Mest læste lige nu
Seneste nyheder
- 1 af 1183
- næste ›