Køb sommerhus for klimaets, samfundets og din egen skyld

Udgivet den 22-01-2018  |  kl. 06:00  |  
Peter Mattsen, direktør i Nybolig. Foto: Nybolig

Peter Mattsen, direktør i Nybolig. Foto: Nybolig

Det er rigtigt, at en flyvetur til sydens sol aldrig har været billigere. Det er også rigtigt, at man for udgifterne ved at eje et sommerhus kan flyve til Mallorca eller andre eksotiske destinationer et par gange om året, hvis man vælger at gøre det op på den måde. Men hvis nu man ser på alle fordelene ved at blive sommerhusejer, så kan det få de billige flybilletter og grisefesten til at blegne i skæret fra aftensolen på terrassen, mens bøffen steger lifligt på grillen.

Et sommerhus kan man bruge hele året - eller det meste af det - i modsætning til de få ugers ferie, man kan flyve væk i. Og man kan opbygge en historie og minder, som varer hele livet. Men af virkeligt hårdtslående argumenter for, hvorfor det er fornuftigt at blive sommerhusejer, har jeg her følgende til dig:

Ud over den åbenlyse forbedring af din og din families livskvalitet, gør du både klimaet og fællesskabet en stor tjeneste, når du prioriterer sommerhusferie over all inclusive på Gran Canaria. Der er ingen C02-udledende flyrejser, og de penge, du plejer at holde ferie for, bliver i Danmark, hvor de er med til at bidrage til fællesskabet via skatter og forbrug i danske forretninger og tjenesteydelser.

Hop med på bølgen

Men er det ikke risikabelt og ekstravagant at kaste sig ud i endnu et boligkøb, kunne man spørge. Det kan ikke afvises, at det langt fra vil være interessant for alle. Men er man villig til at hoppe med på den deleøkonomiske bølge, som bryder voldsomt i disse år, kan man faktisk holde omkostningerne ved at eje et sommerhus nede på et minimum. Og aldrig har der været så mange, der vi leje et dansk sommerhus, både danskere og udlændinge.

Folketinget har haft et rigtigt godt øje til sommerhusmarkedet i år. Først blev sommerhusbelåningen øget med 15 procent, så man nu kan finansiere mere af sit sommerhus med de attraktive realkreditlån. Dernæst ændrede de planloven, så pensionister allerede efter et års ejerskab kan bo hele året i deres sommerhus, og endelig hævede de bundfradraget ved udlejning til 21.400 kroner. Det betyder, at man ifølge Skat kun skal betale skat af 13.740 kroner, hvis man for eksempel har årlige lejeindtægter for 33.600 kroner.

Gør en god handel

I mange år efter finanskrisen talte man om en sommerhuspukkel, fordi så mange havde deres sommerhus til salg, men nu er der gjort et godt indhug i de udbudte sommerhuse. Og derudover har en masse mennesker valgt at beholde det i stedet for at sælge det. Sommerhusene har dog slet ikke oplevet de samme prisstigninger som ejerlejligheder og parcelhuse, så det er stadig muligt at gøre en god handel derude.

Som repræsentant for en af landets store mæglerkæder kan jeg naturligvis ikke benægte, at jeg og mine kollegaer rundt om i landet gerne så et endnu mere energisk sommerhusmarked. Men først og fremmest vil jeg i al stilfærdighed gøre opmærksom på fordele og ulemper ved at blive sommerhusejer.

Ulemperne, ja dem er der selvfølgelig også. Ligesom med så mange andre store valg her i livet kan udsigten til at blive sommerhusejer selvfølgelig også byde på bekymringer. Det danske vejr er ikke altid lige forudsigeligt, og et sommerhus kræver vedligeholdelse, og orker man det? Heldigvis findes der hjælpsomme håndværkere, som med glæde vil tilbyde deres tjenester. Men vil jeg få det brugt nok? Måske ikke, men så er der i øjeblikket tusindevis af mennesker, der gerne vil leje dit sommerhus, hvis du ikke selv har tid. Der er i skrivende stund 10.500 sommerhuse til salg. Rigtig god boligjagt!

Udgivet af: Boligsiden

Tags:  Bolig❯ 

Seneste nyheder