Kina/økonomer: Væksten kører på sporet trods handelskrig med USA

Udgivet den 17-04-2018  |  kl. 07:20  |  

Selv om USA og Kina har indført forskellige tiltag, der skal begrænse samhandlen mellem de to lande, er der fortsat solid fremdrift i den kinesiske økonomi.

Det vurderer flere økonomer på bagkant af de seneste tal for Kinas vækst, der viste en stigning i bruttonationalproduktet, BNP, på 6,8 pct. i første kvartal.

- Vi hæfter os ved, at det særligt er de kinesiske forbrugere, der har trukket den økonomiske vækst i første kvartal.

- Det er positivt, at det netop er den indenlandske efterspørgsel, der holder den kinesiske økonomi oven vande, skriver makroanalytiker Kim Blindbæk fra Sydbank i en kommentar.

Den kinesiske regering har en officiel målsætning om en vækst på 6,5 pct. i år, hvilket vil være aftagende fra 6,8 pct. i 2017, men trods den positive start på 2018 vurderer Sydbank, at der bliver taget lidt af farten resten af året.

- Det skyldes primært kinesernes fortsatte arbejde for at bremse gældsvæksten i økonomien, skriver Kim Blindbæk.

Nordea venter også lavere vækst i år og peger på, at væksten i første kvartal var på 1,4 pct. sammenlignet med kvartalet før, hvor fremgangen lød på 1,6 pct.

- Det tyder på, at vækstmomentum er aftagende, skriver senioranalytiker Amy Yuan Zhuang, der peger på, at aktiviteten i Kina i år vil blive dæmpet af regeringens tiltag til at bremse en stor vækst på boligmarkedet.

Hun fremhæver desuden, at den verserende handelskonflikt med USA risikerer at ramme eksportvirksomhedernes salg.

- Trods alle de negative vækstfaktorer forventer vi ikke, at økonomien er i frit fald. Bortset fra regeringstiltag i form af infrastrukturinvesteringer vil privatforbruget fortsætte med at være den primære vækstdriver, skriver Amy Yuan Zhuang.

/ritzau/FINANS

Aske Muff

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder