Kina: Centralbank bremser tempoet i monetære lempelse

Udgivet den 03-07-2020  |  kl. 06:34  |  

Den kinesiske centralbank, People's Bank of China, er begyndt at bremse tempoet i de monetære lempelser, nu hvor der er tegn på et økonomisk opsving. Det skriver Bloomberg News.

Siden begyndelsen af maj har People's Bank of China accepteret en stabil stigning i pengemarkedsrenterne og den højeste 10-årige statsobligationsrente i fem måneder. Og selv om en ny likviditetsinjektion blev signaleret af regeringen for to uger siden, tager det centralbankchef Yi Gang usædvanlig lang tid at levere likviditeten.

I stedet har centralbankchefen bedt markederne om at begynde at tænke på "exit" fra den løse pengepolitik, der har været gældende siden begyndelsen af året, selv om Kina står over for en meget usikker vej ud af den historisk økonomiske nedtur i første kvartal.

Men for tiden støttes opfattelsen af de hårde økonomiske data - senest fredagens private PMI-data, der indikerer en markant ekspansion i især servicesektoren, men også stor fremgang i det samlede indeks for industri og service, der peger på fortsat forbedring af både efterspørgsel og udbud i juni.

Pengepolitikken er stadig løs i bred forstand, men der har været en delvis stramning sammenlignet med holdningen i februar og marts, ifølge cheføkonom Ding Shuang, fra Standard Chartered i Hongkong.

- Centralbanken understøtter økonomisk opsving med øje på hurtigere kreditvækst og lavere låneomkostninger, men det er ikke for at gøre alle på markedet glade, vurderer han.

Kinas finansministerium indtager førerpladsen for den økonomiske støtte i år ved at udstede en rekordstort mængde specialobligationer, mens centralbanken følger en langt mere tilbageholdende strategi end de globale kolleger.

Og selv om intensivering af uoverensstemmelserne med USA og risikoen for en sekundær infektionsbølge muligvis kan få centralbanken til at spare på stimulus til hvis scenariet forværres fremover, advarer Yi Gang om risikoen for langvarig monetær lempelse.

- Vi mener, at de økonomiske støttepakker som svar på Covid-19 er midlertidige. Vi bør være opmærksomme på "eftereffekterne" af tiltagene, holde dem på passende niveauer og på forhånd overveje den rimelige timing for exit for de politiske værktøjer, sagde Yi i en tale i Shanghai for nylig.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder