Kina/NDRC: Sigter mod en økonomisk god start på 2019

Udgivet den 15-01-2019  |  kl. 06:34  |  

Kina vil sigte mod at få en økonomisk "god start" i første kvartal. Det oplyser den magtfulde National Development and Reform Commission (NDRC) i en erklæring tirsdag.

Samtidig indikeres flere stimuleringsforanstaltninger på kort sigt for at modvirke den langsommere økonomiske vækst.

Verdens næststørste økonomi er bremset op i 2018, hvor de kinesiske myndigheder gennemførte langsigtede strukturtilpasninger til overgangen til en mere gradvis, men samtidig mere bæredygtig vækst.

Men handelskrigen med USA har også skabt usikkerhed om de kinesiske udsigter på den korte tidshorisont. Eksporten faldt uventet i det kraftigste tempo i to år i december, hvilket er et tydeligt tegn på et øget pres på økonomien.

Premierminister Li Keqiang sagde mandag i det statslige tv, at Kina nåede de vigtigste økonomiske mål i 2018 gennem "hårdt slid", og at landet søger en stærk start på økonomien i første kvartal for at skabe grundlaget for at opfylde dette års mål.

Ifølge anonyme kilder har Beijing planlagt at sænke det årlige vækstmål til 6-6,5 pct. i år efter en forventet vækst i 2018 på 6,6 pct. - det laveste tempo i 28 år.

Det foreslåede mål, der afsløres på den årlige parlamentssamling i marts, blev godkendt af den kinesiske top på den årlige lukkede Central Economic Work Conference i midten af december ifølge Reuters.

En årlig vækst på cirka 6,2 pct. er nødvendig i år og til næste år for at opnå kommunistpartiets langsigtede mål om en fordobling af bruttonationalproduktet og indkomsterne i de ti år frem til 2020.

Kina har senest reduceret de krav til reserver, som kommercielle banker skal afsætte for femte gang på et år, for at stimulere udlån til især små og mellemstore virksomheder.

Beijing har også reduceret skatter og gebyrer og styrket infrastrukturinvesteringer, og i år står der nye finanspolitiske udgifter og større skatte- og afgiftsreduktioner på programmet rettet mod at reducere byrderne for de mindre virksomheder.

Stabilisering af beskæftigelsen er regeringens højeste prioritet, sagde NDRC's næstformand, Lian Weiliang, på en pressekonference tirsdag.

National Development and Reform Commission er den praktiske arm af den kinesiske centralkomité, og det er her, at ansvaret for gennemførelsen af de overordnede beslutninger, som bliver taget i Centralkomitéen, ligger.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer

Tags:  macro❯  Kina❯ 

Relaterede nyheder