Kinesisk centralbank udløser kaskade af vækstfremmende tiltag

Udgivet den 24-09-2024  |  kl. 06:34  |  

Den kinesiske centralbank, People's Bank of China, har udløst en kaskade af pengepolitisk støtte til den vaklende økonomi i bankens hidtil bredeste tiltag til af få skub i væksten og nå det politisk fastsatte vækstmål på omkring 5 pct.

Centralbankguvernør Pan Gongsheng har tirsdag fremlagt en række stimuli og foranstaltninger på en - for Kina - sjælden centralbankbriefing i Beijing.

Tiltagene inkluderer forsøg på at øge bankernes udlån til forbrugere og virksomheder og en sideløbende reduktion af bankens vigtigste korte rente.

Bankernes reservekrav eller mængden af kontanter, bankerne skal holde i reserve, vil blive sænket med 0,5 pct.point og frigøre 1000 mia. yuan (142 mia. dollar) i likviditet.

Samtidig sænkes syv dages omvendt reporente til 1,5 pct. fra 1,7 pct. efter mandag at have sænket den korte 14 dages reporente med 10 basispoint til 1,85 pct.

Også belåningsrenten for eksisterende boliglån reduceres.

- De pengepolitiske lempelser er mere omfattende end forventet med både rentenedsættelser og reservekravs-reduktioner på samme tid, siger chefstrateg Becky Liu fra Standard Chartered til Bloomberg News.

Offshore-yuan svækkedes 0,1 pct., mens den tiårige statsobligationsrente faldt til rekordlave 2 pct. i kølvandet af centralbankens nedskæringer.

Den kinesiske regering har gennem året foretaget stykkevise rentenedsættelser, men hidtil har det ikke kunnet standse den igangværende afmatning i verdens andenstørste økonomi.

Væksten er svækket yderligere efter over de seneste fem kvartaler og tester den kinesiske ledelses tolerance over for at misse det højprofileret årligt vækstmål for anden gang på tre år.

Nedturens på ejendomsmarkedet fortsætter trods introduktionen af redningspakker, og boligpriserne er nu tilbage på niveauet fra 2016.

Et af de store problemer er, at den kinesiske opsparing for mere end 60 pct. vedkommende står i fast ejendom, der hidtil er blevet set som en klippefast og godt afkastende investering.

Nedturen startede, da præsident Xi Jinping lancerede den økonomisk model - "ny 'fælles velstand'' - der er mindre afhængig af gearing, teknologiske bobler, anlægsarbejder og stigende boligpriser for til gengæld at satse mere på internt forbrug.

Men at nedbringe et ejendomsmarked på 50.000 mia. dollar, der er oppustet med absurde niveauer af gearing, har vist sig ikke at være en nem opgave.

Nedturen har anslået udslettet 18.000 mia. dollar fra de kinesiske husholdningers formue. Og nye boligpriser viste det største fald siden 2014 i sidste måned.

.\\˙ MarketWire

Flemming Kruhøffer

Tags:  macro❯  Kina❯