Lundbeck-topchef ser ikke patentudløb sende selskabet helt af sporet

Udgivet den 26-09-2024  |  kl. 13:59  |  

En af de forventeligt største udfordringer i fremtiden for det danske medicinalselskab Lundbeck er en række patentudløb over de kommende år.

De første bump på vejen for Lundbeck er udløbet af patentet på skizofrenimidlet Abilify Maintena, der falder allerede i oktober i år, og dernæst for antidepressivet Trintellix i USA i december 2026, inden det største udløb - for Rexulti, der bruges til behandling af skizofreni og depression samt agitation hos Alzheimers-patienter i USA - følger i 2029.

Trintellix, som i Europa og Asien sælges som Brintellix, løber derefter af patent i Europa i 2028 og i Asien i 2029.

Men det er ikke sådan, at det sender det danske selskab helt af sporet, lyder det fra selskabets topchef, Charl van Zyl.

Dels fordi Lundbeck ser en god udvikling i selskabets egen pipeline, dels fordi det venter at kunne gennemføre tilføjende opkøb over de kommende år, men også fordi den generiske konkurrence formentlig ikke vil erodere salget fuldstændig.

Det har man blandt andet også tidligere set med det modne antidepressiv Cipralex, som fortsat genererer pæn omsætning til det danske selskab på trods af et udløbet patent.

KAN VÆRE SVÆRT AT KOPIERE ABILIFY MAINTENA 100 PCT.

I forhold til Abilify Maintena er der heller ikke umiddelbart udsigt til, at kopiproducenter vil komme ind fra siden og overtage markedet fra dag ét. Og også for Trintellix kan Lundbeck ventes at være relativt modstandsdygtig.

- Vi har ikke set nogen generiske produkter på vej endnu, så det kan tage længere tid, men vi regner med, at de vil komme, og at det vil få en effekt på salget, siger Charl van Zyl i et interview med MarketWire.

Han henviser dermed til, at der endnu ikke er godkendt nogen generiske produkter, som svarer til Abilify Maintena endnu.

- Med væksten i Rexulti og Vyepti regner vi med, at vi kan komme gennem dem (begge patentudløb, red.), siger Lundbeck-topchefen.

Han peger desuden på, at der for Abilify Maintena kan være udfordringer med at få udviklet og produceret det præfyldte doseringssystem, som produktet i dag sælges i.

- Abilify er et specielt produkt, fordi det er en langtidsvirkende injektion. For generiske selskaber er der måske en udfordring, at de skal udvikle det. Vi tror, at de generiske selskaber kun vil komme med hætteglasset - og vi tror, at kunderne helst vil have den præpakkede løsning, siger Charl van Zyl.

STORE UDLØB FOR INDUSTRIEN GENERELT

Lundbeck-topchefen pointerer desuden, at det danske medicinalselskab langt fra står alene med udfordringen med patentudløb, der er helt normalt i sektoren.

Og i 2029, hvor Lundbecks lige nu største produkt, Rexulti, står til at løbe af patent, vil det ske i sammenfald med en række andre produkter.

- Hovedfokus er Rexulti i 2029. I 2028/29 vil medicinalindustrien miste eksklusivitet hos rigtig mange selskaber - for over 150 mia. dollar samlet set. Man ser de her bølger i vores industri, og vi er ret modstandsdygtige over for det, siger Charl van Zyl.

Topchefen er over de seneste 12 måneder - siden han overtog direktørstolen fra Deborah Dunsire i begyndelsen af september sidste år - blevet mere fortrøstningsfuld i forhold til potentialet i Lundbecks egen udviklingspipeline.

- En vigtig pointe er, at hvis vi kigger på situationen for 12 måneder siden, var der en holdning i markedet om, at Lundbeck skulle lave et stort opkøb for at sikre fremtiden. Nu ser vi det mere som én af mulighederne, men ikke den eneste mulighed, siger Charl van Zyl.

.\\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols

Tags:  CEO❯  Shares❯