Mærsk/Sydbank: Kolde kontanter havde været mere elegant

Udgivet den 21-08-2017  |  kl. 09:41  |  
Arkiv: Foto

Det er ikke den mest elegante løsning, at A.P. Møller Mærsks får 97,5 mio. aktier i det franske olieselskab Total som en del af betalingen for Mærsk Olie & Gas, men det var måske den eneste realistiske.

Det vurderer Morten Imsgard, der er senioranalytiker i Sydbank.

- Set fra min stol havde den mest elegante løsning været at finde en køber, der ville lægge rene penge på bordet.

- Nu får man ejerskab i Total, og det er den næstbedste og måske eneste realistiske løsning, for det har nok været svært at finde en køber, der har haft mulighed for at lave et opkøb i den størrelsesorden, som Mærsk Oil er, siger Morten Imsgard.

A.P. Møller offentliggjorde mandag formiddag, at selskabet har indgået aftale om salg af Mærsk Olie & Gas for 7,45 mia. dollar, hvilket svarer til 47 mia. kr., til det franske olieselskab Total.

At salget er til et andet olieselskab, havde Morten Imsgard ikke forudset.

- Jeg havde ikke forudset, de kunne lave sådan en løsning, hvor man når til enighed med et andet olieselskab, men det er positivt, at de kunne finde nogle i industrien, som gerne ville købe Mærsk Oil, for det vidner om den kvalitet, der ligger i selskabet.

- Mærsk Olies problem har været, at de er blevet for små, men de har masser af kvalitet og knowhow, og det får man også vist nu, hvor man sælger til en konkurrent i industrien og ikke går den anden vej og forsøger at børsnotere selskabet, siger Morten Imsgard.

Som vederlag modtager Mærsk 97,5 mio. aktier i Total svarende til en ejerandel på 3,76 pct. med en værdi af 4,95 mia. dollar.

A.P. Møller får ifølge Morten Imsgard en pris, der fint afspejler værdien af oliedivisionen, og det er positivt, at man får igangsæt processen med at splitte A.P. Møller op.

- Man får taget hul på processen med at splitte A.P. Møller op og tager et meget stort skridt ved at frasælge den største del af energiforretningen, som de efterfølgende kan distribuere tilbage til aktionærerne, såfremt det går igennem, siger Morten Imsgard.

Handlen, der er betinget af godkendelser fra relevante myndigheder, ventes gennemført i første kvartal 2018.

Aktiekursen for A.P. Møller - Mærsk B stiger mandag formiddag 2,3 pct. til 13.090 kr.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp

Tags:  Research❯ 

Relaterede nyheder