Mandagens aktier: Enegang mod rekord - NY

Udgivet den 02-06-2014  |  kl. 17:47  |  
Vestas - vindmøller på havet

De danske aktier indledte måneden og ugen med sin fjerde rekord på stribe. Eliteindekset, C20 Cap sluttede dagen i 804,78 svarende til en stigning på 0,3 pct. i forhold til niveauet onsdag før Kristi Himmelfartsdag.

Rekorden blev hentet trods en negativ overraskelse ved offentliggørelsen af det i øvrigt fejlbehæftede maj-indeks for de amerikanske indkøbschefers forventninger. Indekset var 53,2 mod ventet 55,5, og skuffelsen trak stigningen ud af de europiske markeder, vendte stemningen til negativ i USA og kostede det danske C20 Cap-indeks små 4 point. Men rekorden forblev immervæk intakt.

Desuden viste opgørelsen sig at være behæftet med fejl. Kl 17.30 - og altså efter dansk børslukketid - blev ISM-tallet rettet til 56,0, hvilket altså var bedre end ventet.

DANSK ENEGANG

Den danske enegang mandag skal især ses på baggrund af lukningen af det danske marked fredag, mens stort set alle øvrige markeder var aktive.

- Torsdag og fredag var plusdage på markedet, med stigninger på trekvart pct. i USA. Så vi havde noget at indhente i Danmark, konstaterer chefstrateg i PFA Henrik Henriksen og tilføjer:

- Så stigningen herhjemme er egentlig fornuftig nok.

Torsdag i denne uge gentager forløbet sig. Danmark holder lukket på Grundlovsdag, mens resten af Europa ser frem mod rentemeddelelse fra Den Europæiske Centralbank.

- Det bliver det helt store nummer, og da holder vi også fri. Og fredag kommer arbejdsmarkedsrapporten fra USA. Det er den helt store makrouge, påpeger Henrik Henriksen.

Chr. Hansen og Coloplast kæmpede dagen i gennem om topplaceringen i indekset. På målstregen var Coloplast steget lige over 2,6 pct. til 484,40 kr., mens Chr. Hansen-aktien præsterede en stigning på lige under 2,6 pct. til 238,50 kr.

For Chr. Hansen skete det uden specifikke nyheder, mens Coloplast kunne nyde godt af, at Alm. Brand Markets løftede sit kursmål for aktien med 30 kr. til 500 kr.

- Der vil være fokus på vækstudsigterne, når Coloplast holder kapitalmarkedsdag på onsdag, vurderer Alm. Brand Markets analytiker Michael Friis Jørgensen.

Yderligere har 13 analytikere adspurgt af SME Direkt opjusteret deres forventninger til Coloplasts 2013/14-regnskab. De venter nu omsætning på 12.444 mio. kr. mod 12.407 mio. kr. op til regnskabet for andet kvartal.

Pandora-aktien blev løftet 1,9 pct. til 412 kr.

Aktien blev opvægtet i Morgan Stanley-indekset MSCI fredag, og det gav anledning til markant handel i aktien mandag. Næsten en hel dags normal omsætning var afviklet allerede ved middagstid og onsdag før Kristi Himmelfartsdag var omsætningen fem gange så høj som normalt.

MSCI-indeks er baseret på andelen af aktier i fri handel, og for godt to uger siden solgte kapitalfonden Axcel og Enevoldsen-familien endnu en større portion smykkeaktier, som dermed kommer i fri handel. Salget trykkede kursen med markante 3 pct., men efter mandagens stigningen har Pandora-aktien igen udsigt til at nå rekordniveauet på 413,20 kr.

TDC-aktien var også med i toppen med en stigning på 1,7 pct. til 54,05 kr. Jyllands-Posten kunne fortælle, at den danske telekoncern ifølge interne kilder er klar til at outsource op til yderligere 3000 stillinger.

Tæt på bunden af C20 figurerede GN. Aktien var kortvarigt nede i 140,5 kr. efter sidste uges melding om, at Lars Viksmoen stopper som topchef for høreapparatdivisionen GN Resound, der har klaret sig godt de senere år. Nedturen blev reduceret til et minus på 1,0 pct. til 149 kr. Alm. Brand Markets analytiker Michael Friis Jørgensen kaldte da også den første reaktion for "en overreaktion".

Vestas faldt 1,1 pct. til 289,50 kr. Aktien var tynget af, at både Bank of America og Goldman Sachs har sænket deres anbefaling af aktien til "neutral" fra "køb". Sidstnævnte har dog finjusteret sit kursmål i opadgående retning til 315 kr. fra før 300 kr.

Vestas meldte selv om en vindmølleordre på 53 MW i Guatemala. Og yderligere skrev branchemediet Windpower Intelligence ifølge Energiwatch, at Vestas kan være tæt på at lukke to chilenske ordrer på samlet 129 megawatt (MW).

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder

17:52 Europa/aktier: Svenske Saab til tops i Europa efter forsvarsordre
17:06 Fredagens aktier: Aktiesalg sendte Torm baglæns mens Bavarian steg efter ny ansøgning
17:04 Fredagens obligationer: Inflationslettelse sendte renter lavere
16:19 Zealand Pharma: Ekspertpanel anbefaler nødpen udlicenseret til Novo godkendt i EU
15:49 Amerikansks aktivitetsindeks skuffer massivt med uventet fald
15:47 USA/åbning: Inflationstlettelse sender aktier op fra start - Gap stiger tocifret
15:03 Små aktiestigninger efter amerikanske inflationstal: Holder døren åben for rentenedsættelser
14:51 Det amerikanske forbrug vokser en anelse mindre end ventet
14:47 Amerikansk kerneinflation lander på 2,8 pct. - helt som ventet
14:42 Det amerikanske forbrug vokser en anelse mindre end ventet
14:39 Små aktiestigninger efter amerikanske inflationstal
14:35 Amerikansk kerneinflation lander på 2,8 pct. - helt som ventet
14:22 USA/tendens: Futures varsler rød åbning inden inflationstal kan ryste markedet
14:12 Mærsk stopper al pramsejlads på Rhinen efter forhøjet vandstand
13:29 Fragtrater er steget voldsomt siden de første angreb i Det Røde Hav - har sendt aktier i vejret
13:22 RTX: Topchef Peter Røpke fratræder - proces med at finde afløser igangsat
13:00 Valuta: Euro let styrket efter inflationstal
12:57 Zealand Pharma: Ekspertpanel anbefaler nødpen udlicenseret til Novo godkendt i EU
12:39 Mærsk får løftet kursmålet af Nykredit til 12.500 kr.
12:33 Europa/aktier: Svenske Saab i top efter forsvarsordre mens Flutter falder