Mandagens aktier: Genmab trak længste strå i C20-dødvande

Udgivet den 07-09-2015  |  kl. 17:02  |  
Vestas - vindmøller på havet

Det amerikanske aktiemarked holdt lukket mandag, og det lagde en dyne over det danske marked, hvor Genmab som en af få aktier markerede sig positivt med udsigt til at få kræfthåbet Daratumumab lanceret i USA tidligere end ventet.

C20 Cap-indekset lukkede mandag tæt på uændret i 964,85 efter et fald på 0,1 pct.

- Det har været en forholdsvis stille dag, som har været præget af, at der har været lukket i USA grundet helligdag, og samtidig kommer der et par vigtige nøgletal fra Kina tirsdag morgen, som også er med til at lægge en dæmper på aktiviteten, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

Tirsdag morgen bliver der offentliggjort tal for den kinesiske import og eksport i august, og det vil investorerne følge tæt, da det kan give et praj om, hvordan det ser ud i verdens næststørste økonomi.

Det er særligt imødeset i denne omgang, fordi de seneste ugers udsving på aktiemarkederne har været drevet af frygt for, om væksten i Kina er på tilbagetog.

Blandt selskaberne herhjemme stjal biotekselskabet Genmab opmærksomheden, efter at det sent fredag kunne meddele, at kræfthåbet Daratumumab formentlig snart kan blive lanceret på det amerikanske marked.

Det skyldes, at den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har givet registreringsansøgningen for Daratumumab såkaldt "Priority Review"-status, hvilket mindsker behandlingstiden til seks måneder fra de normale ti måneder.

Deadline for en beslutning er 9. marts 2016, men flere analytikere vurderer, at der allerede kan ligge en afgørelse senere i år. Genmab-aktien steg 4 pct. til 637 kr., hvilket gav en klar førsteplads i C20 Cap.

- Det er absolut positivt, for så kan Daratumumab formentlig komme hurtigere gennem godkendelsesprocessen, og det er også derfor, at vi ser en pæn reaktion, selv om det egentlig ikke er den store overraskelse, siger Ole Kjær Jensen.

I den modsatte ende af indekset var der størst fald til ingeniørkoncernen FLSmidth, der måtte se finanshuset Carnegie sænke anbefalingen af aktien til "sælg" fra "køb". Kursmålet blev samtidig skåret til 250 kr. fra 365 kr.

- Derudover var Glencore (schweizisk råvareselskab, red.) ude og sige, at det suspenderer udbyttet i år, og det vidner lidt om det pres, der er pres på minesektoren i øjeblikket, siger Ole Kjær Jensen.

FLSmidth-aktien satte sig 2,1 pct. til 237,50 kr., hvilket også nogenlunde var faldet for Vestas. Vindmølleproducenten kunne mandag læse, at den store britiske havvindmøllepark Navitus Bay på 970 megawatt risikerer ikke at få myndighedernes godkendelse. Det vil være problematisk for MHI Vestas, som er udpeget som foretrukken leverandør af møller til parken.

Vestas-aktien faldt 1,4 pct. til 346,60 kr.

Fald var der også i A.P. Møller-Mærsk. Jyske Bank sænkede anbefalingen af aktien til "sælg" fra "køb", da analytiker Frans Høyer ser stor usikkerhed omkring udviklingen i Maersk Line, hvor han vurderer, at der allerede kan komme en nedjustering i forbindelse med konglomeratets kapitalmarkedsdag onsdag i denne uge.

Mærsks B-aktie faldt 1 pct. til 10.970 kr.

Uden for C20-indekset var der fokus på sourcing- og servicevirksomheden Solar, hvis aktie faldt 4,8 pct. til 416 kr., efter at finanshuset HSBC droppede sin købsanbefaling af aktien og nu har anbefalingen "neutral".

Biotekselskabet Zealand Pharma måtte også notere et mindre kursfald. Finanshuset Bryan Garnier har fjernet aktien fra sin favoritliste, efter at det fredag sænkede anbefalingen af aktien til "neutral" fra "køb". Zealand-aktien dykkede 3,2 pct. til 121 kr.

/ritzau/FINANS

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk

Tags:  Danmark❯  lukning❯  Aktier❯ 

Relaterede nyheder