Mandagens aktier: Novo Nordisk gik sukkerkold

Udgivet den 11-02-2013  |  kl. 17:23  |  

Novo Nordisk aktien fik en kurslussing af den syngende slags på børsen og diabetesgiganten sluttede nederst i eliteindekset med et katastrofalt kursfald. Årsagen skulle findes i USA, hvor sundhedsmyndighederne vendte tommelen ned for Novos insulinhåb Tresiba og Ryzodeg og krævede nye, tids- og omkostningstunge studier.

Det kunne ikke undgå at veje tungt på C20 Cap, der trods en begrænsning på Novo Nordisk-aktien stadig påvirkes væsentligt af Bagsværd-selskabet. Desuden var der fald til 15 andre af eliteaktierne, mens kun fire steg. Samlet faldt C20 Cap-indekset 2,8 pct. til 554,15 og fik dermed det største fald - målt i indekspoint - i dets knap 15 måneder lange historie.

Novos fald løb op i 13,2 pct. til kurs 928,50, og aktien udraderede dermed på én dag hele den stigning, den havde oplevet siden nytår. Kursfaldet på 141,50 kr. var uden sammenligning det største i Novo-aktiens historie, omend den faktisk er dykket mere, målt i pct., ved to lejligheder i 2002 og én i 2009.

Faldet blev udløst af, at de amerikanske sundhedsmyndigheder afviste registreringsansøgningen for Tresiba og Ryzodeg, hvilket formentlig udskyder lanceringen af lægemidlerne på det ekstremt vigtige amerikanske marked med tre år. FDA kræver helt nye undersøgelse af hjerte-karrelaterede birvirkninger i de to midler. Tidligere havde et ekspertpanel varslet, at der kunne blive krævet yderligere undersøgelser, men omfanget er overraskende, og en betinget godkendelse var bredt ventet.

Derfor haglede aktien ned fra start og holdt sig hele dagen i kulkælderen. Samtidig regnede det ind med sænkede anbefalinger og kursmål fra analytikerkorpset.

- Hvis det var Ludo det her, så er den væsentligste brik, som Novo allermest brændende ønsker sig i mål, netop slået hjem, siger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Ud over Novo Nordisk faldt Vestas markant efter et par gode dage sidste uge udløst af vindmølleselskabets årsregnskab. Mandag blev det til et dyk på 3,4 pct. til 38,82 kr. - fra onsdag til fredag steg aktien dog fra 33,94 kr. per aktie til 40,20 kr. fredag.

Ifølge en ny opgørelse fra BTM Consult er Vestas muligvis slået af pinden som verdens største vindmølleproducent. Analysehuset spår, efter foreløbige opgørelser, at General Electric (GE) installerede flere vindmøller i 2012, som var særligt travlt på GEs amerikanske hjemmemarked.

Danske Bank havde også en hård dag og dykkede 2,5 pct. til 107,40 kr. uden større selskabsspecifikke nyheder. Bankaktien kan dog også tælles blandt dem, der klarede sig godt sidste uge efter et vel modtaget årsregnskab.

FLSmidth-aktien satte fart på midt på mandagen og ræsede til en topplacering i C20. Den store cement- og mineudstyrsaktie startede dagen med relativt små udsving og lå omkring 12.30-tiden i knap 339 kr. per aktie, et lille fald i forhold til fredagens lukkekurs. I de efterfølgende to timer steg aktien dog til 352 kr., eller mere end 3 pct., og dagen sluttede med et plus på 2,4 pct. til 348,60 kr.

- Vi har ikke set noget særligt i nyhedsstrømmen, der kan forklare den her pludselige stigning, siger aktiehandler Anders Isager fra Jyske Bank til Ritzau Finans. Også andre aktiehandlere måtte opgive at komme med en årsag til kursløftet, men FLSmidths regnskab tirsdag morgen kan have betydning for, hvordan investorerne har villet positionere sig.

TDC havde også en pæn dag og steg 1,6 pct. til 40,80 kr. Aktien blev fredag uge presset af nyheden om, at kapitalfondene bag TDC solgte omkring 15 pct. af kapitalen i selskabet, og det tryk lod til at lette mandag.

Uden for C20 faldt ØK 8,7 pct. til 95 kr., efter at Venezuela, hvor ØK sælger forarbejdet kød via datterselskabet Plumrose, har devalueret sin valuta med lidt under 50 pct. mod dollar. ØK har allerede problemer med at få sine penge ud ad landet og har et større beløb stående i bolivar. Den værdi bliver mindsket. Samtidig vil yderligere økonomisk ustabilitet gøre det sværere at drive forretning i landet.

/ritzau/FINANS

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk


Seneste nyheder

17:56 Europa/lukning: Markant dansk islæt i top og bund i neutralt marked
17:08 Mandagens aktier: Indekshop satte turbo på Mærsk i et marked som var kommet bagud
17:00 Mandagens obligationer: Små udsving omkring status quo før vigtige nøgletal
16:56 Wegovy-forsyningsvækst kan føre til opjustering for Novo spår Bank of America
16:43 Flügger lander omsætning over prognoseintervallet
16:23 Flere synspunkter giver bedre debat mener Federal Reserves næstformand
15:59 Grønlandsbanken melder om tilfredsstillende start på 2024
15:51 USA/åbning: Indleder endnu en plusdag med Gamestop i eksplosiv stigning
15:43 Meme-aktien Gamestop i udbrud på "Roaring Kittys" tilbagevenden til de sociale medier
15:24 Mærsk kan blive hjulpet af tidlig højsæson spår Jefferies
15:10 Flere amerikanske børsnoteringer på vej spår chef fra Wall Street
14:47 Roblons direktør fratræder øjeblikkeligt efter nedskæring i direktionen
14:28 Tørlastindeks falder 3,0 pct. til 2066 point
14:22 Unibrew vil vokse via mere volumen og højere effektivitet: Men vi skal være realistiske siger topchef
14:12 Meme-aktien Gamestop i udbrud på "Roaring Kittys" tilbagevenden til de sociale medier
13:58 USA/tendens: Fortsætter fremgang med sigtet indstillet på onsdagens nøgletal
13:18 Valuta: Dollar holder stand frem mod vigtige nøgletal for inflationen
12:52 Europa/aktier: Markant dansk islæt i næsten neutralt marked
12:28 Ugens vigtigste data lander på onsdag: Markedet afventer amerikansk inflationsgyser
12:01 Obligationer/middag: Stabil rente frem mod ugens vigtige prisdata fra USA