Mange selvstændige har for lidt til pensionen

Udgivet den 28-12-2006  |  kl. 12:45  |  

De fleste selvstændige i de veletablerede organiserede virksomheder sikrer deres pension løbende. Men 3 ud af 10 siger selv, at formue- eller pensionsopsparingen er for lille til et godt otium. En mindre gruppe har hverken løbende opsparing eller formue. Det viser en undersøgelse fra Håndværksrådet, der offentliggøres i dag.

- Mange undersøgelser viser, at et stort antal selvstændige ikke sparer op på løbende pensionsopsparinger. Men det er et spørgsmål, om den slags undersøgelser giver et retvisende billede. Mange selvstændige har formuen placeret i virksomheden, i investeringsejendomme eller i værdipapirer. Og nogle af dem har ikke brug for en løbende pensionsopsparing. Vi har spurgt til de selvstændiges samlede formue og opsparing, og så er billedet det, at de færreste er helt uden værdier, men at ca. 30 pct. nok burde spare mere op, siger Håndværksrådets kommunikationschef Søren Nicolaisen.

- Årsagen til, at mange sparer for lidt op, kan naturligvis være, at man bare ikke har midlerne til det. Der findes nogle meget dårligt stillede selvstændige erhvervsdrivende. Men for en del selvstændige er det snarere en tyrkertro på, at de kan sikre pensionen, hvis de investerer i virksomheden og så sælger den, når pensionsalderen skal nydes. Desværre viser manges erfaringer, at det projekt ikke altid lykkes. Den virksomhed, som er veldreven når man er i 40´erne, kan være helt udkonkurreret, når man fylder 65. Derfor er det fornuftigt at spare op løbende.

Og så kan man jo i øvrigt stadig lige nå inden nytår at udnytte nogle af de forbedringer, vi har fået gennemført, så selvstændige har bedre pensionsopsparingsmuligheder.

Det har de seneste år været muligt at udnytte den såkaldte ophørspension til at sætte indtil 2,3 mio. kr. af virksomhedens salgssum ind på en almindelig skattebegunstiget pensionsordning. De seneste 2 år har de selvstændige kunne indsætte op til 30 % af virksomhedens overskud, uden at være bundet til den samme indbetaling i årene efter. Før det var selvstændige bundet i 10 år, hvis de indbetalte større beløb, og det var problematisk, da de fleste selvstændige har gode og dårlige år, og da ingen kan se 10 år ud i fremtiden."

Undersøgelsen viser, at mange selvstændige vil udnytte de nye ordninger. Hver anden selvstændig siger således, at den nye mulighed for at indsætte op til 30 % af overskuddet på en pensionsopsparing vil forbedre deres pension.

- Det er vi særdeles positive over for, for konsekvenserne af lav pension til selvstændige er flere. Bl.a. viser undersøgelsen, at mange selvstændige kan ende med at være aktive langt ud over den normale pensionsalder, fordi de ikke har råd til at gå på pension. Derfor ser vi af og til eksempler på, at selvstændige erhvervsdrivende bliver ved til de er langt oppe i 70´erne. Lav pension - og dét at nogle ender på samfundets bund i de sene leveår - er også med til at gøre det mindre attraktivt at vælge livet som selvstændig.

Udgivet af: NPinvestordk

Seneste nyheder

17:56 Europa/lukning: Bilaktier i lille comeback mens danske aktier tog top og bund
17:46 Markedet skærer ned på stor amerikansk rentenedsættelse i november
17:26 Fredagens obligationer: Renter sendt op efter stærk amerikansk jobrapport
17:12 Mærsk-investorerne så milliarderne fordufte - 8 mia. kr. skåret af markedsværdi
17:07 DSV's markedsværdi steg med 20 mia. kr. på dag efter aktieudvidelse
17:02 Fredagens aktier: DSV i lykkerus på aktiesalg mens Mærsk fik klø efter afblæst strejke
16:51 Fed-chef roser jobrapport - men der er kun tale om tal for en måned
16:33 Antallet af Novos fedmemedicin Wegovy på recept i USA falder
16:03 Investorerne stod i kø for at købe nye aktier i DSV
15:41 USA/åbning: Bomstærk jobrapport skaber fest hos amerikanske investorer i grøn åbning
15:22 Danske boligejere kan se frem mod højere renter efter stabil amerikansk jobrapport
14:56 Et solidt amerikansk jobmarked får håb om stor rentesænkning til at falme
14:48 Amerikansk beskæftigelsesrapport lander markant bedre end ventet i september
14:43 USA: Aktier og renter brager op efter brølstærk jobrapport
14:14 USA/tendens: Stigende oliepriser og forventninger til jobtal giver grønne futures i USA
13:49 Torms storaktionær Okatree har solgt stor aktiepost
12:58 Europa/aktier: Bilaktier gør lille comeback efter EU gør det muligt at indføre told
12:44 Novo: Underleverandørs fabrik har brudt FDA-regler - Reuters
12:36 Europæiske bilaktier i lille comeback efter mulig højere told på kinesiske elbiler
11:40 Obligationer/middag: Renten stiger i spændt marked inden amerikansk jobrapport