MHI Vestas-rival deler flere detaljer om 12 MW-havvindmølle

Udgivet den 27-09-2018  |  kl. 09:25  |  
Arkiv: Foto

Den tyske vindmølleproducent Senvion har også meldt sig ind i kapløbet om at udvikle større møller, og planen er at udvikle en havvindmølle med en kapacitet på 12 megawatt.

Det slog selskabets teknologidirektør, Servet Sert, onsdag fast på Wind Europe-konferencen for både on- og offshorevind, der afholdes i Hamborg i denne uge.

- Vi vil gå større med de rigtige omkostninger og på det rigtige tidspunkt, lød det fra direktøren under et oplæg på konferencen.

Han fortalte også, at der skal fokuseres på at få styr på omkostningerne til installation og transport, når der lanceres større vindmøller.

Under oplægget kom det desuden frem, at den nye havvindmølle vil få en rotordiameter på mere end 200 meter, og efterfølgende fortalte Servet Sert til Ritzau Finans, at Senvion forventer at være klar med en prototype "i midten af 2020."

HAR TIDLIGERE ANNONCERET "STØRRE END 10 MW"

Ifølge direktøren betyder det dog ikke, at alle vindmøllerne fremover vil have den størrelse, men at selskabet arbejder ud fra en plan om, at der kan benyttes forskellige rotorstørrelser på den samme investering eller platform.

Allerede sidste år annoncerede Senvion, at det ville lancere et nyt udviklingsprojekt for en havvindmølle på "mere end 10 megawatt".

I juni i år kom det frem i branchemediet Recharge, at møllerne skulle have en kapacitet på minimum 12 megawatt.

Mediet havde oplysningerne fra en række dokumenter fra det EU-udviklingsprogram, Senvion er med i, men dengang ville selskabet ikke kommentere oplysningerne.

Generelt finder vindmøllebranchen år efter år gradvist frem til de teknologiske gennembrud, der gør større og større møller mulige at bygge og installere.

TROR PÅ 10-12 MW-MØLLER TIL NULBUD

De store møller er også blevet nævnt som et element, der kan være med til at sikre, at omkostningerne for at opføre havvindprojekter falder, i takt med at konkurrencen og dermed også støtteniveauerne i Europa er dykket de seneste år.

I løbet af 2017 og 2018 har både svenske Vattenfall og danske Ørsted eksempelvis vundet auktioner i henholdsvis Holland og Tyskland med såkaldte nulbud - hvilket vil sige uden retten til et statsligt tilskud per megawatt-time.

Da Ørsted sidste år vandt i Tyskland med det første nulbud nogensinde, oplyste koncernen, at det blandt andet bygger på en række forhold, herunder større møller - formentligt på 13-15 megawatt.

Ifølge Senvion er så store møller dog ikke en nødvendighed for at understøtte nulbuddene.

- Jeg tror, at vi måske ikke behøver at gå op på 13-15 MW for at møde nulbuddene. Jeg vil sige, at 10-12 MW kan møde nulbuddene, men jeg er sikker på, at der vil komme annonceringer om mere i markedet, sagde Servet Sert på konferencen.

I dag er den største mølle på markedet MHI Vestas' 10 MW-flagskib, V164'eren, som det dansk-japanske selskab annoncerede tirsdag i denne uge. Amerikanske GE har også varslet, at det har en 12 MW-mølle i støbeskeen.

I juni skrev Recharge desuden med henvisning til dokumenterne fra EU-udviklingsprogrammet, at Senvions langsigtede mål tilsyneladende er at nå op på møller på 14-16 MW til installation til søs.

/ritzau/FINANS

Cecilie Veile

Tags:  Shares❯  Udenlandsk selskab❯ 

Relaterede nyheder